PDA

View Full Version : Motorna kosilica - iskustva, savjeti...

stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Din
28.03.2007., 02:24
Helo!

Ja sam novi na forumu, i odma pucam sa jednim za mene vrlo važnim pitanjem! Imamo viksu u Tuheljskim Toplicama, na terenu velike kosine. Oko kuće ima cca 200 kvadrata trave za kositi, ostalo je šumica.

Kupio sam si motornu kosilicu - trimer, ali prema uputstvima ona nije za brdovite terene, pa sam je uspješno vratio u dućan :) . Upozorili su me da za takav teren nije ni motorna kosilica na kotače!

Molim da mi date savjet koju električnu kosilicu na kotače - tzv.žabu da kupim, koju marku i koliko W bi trebala biti, jer na tržištu ima jako puno tipova.

Svako iskustvo i savjet je dobrodošao. Zahvaljujem

mvi
28.03.2007., 09:54
Prije 3 godine sam kupio neku no-name u Merkuru (cca 300 kn) i dan danas s njom vrtim oko kuće (cca 300 kvadrata trave). Mislim da ima nekih 1400W.

Arion
28.03.2007., 10:38
Kupi benzinsku. Jače su i praktičnije za raditi.

Zvon
28.03.2007., 10:54
Kupi benzinsku. Jače su i praktičnije za raditi.

Samo, za velike nagibe nemoj kupiti običnu.

Kosilica mora biti ili dvotaktna (marka AS motor), ili bar potraži onu koja ima četverotaktni HONDA motor, koji je namijenjen za velike nagibe (piše na njemu 30° ili sl.).

Nemoj kupiti one s običnim B&S ili pogotovo Tecumseh motorom.

Lee Champa
28.03.2007., 11:24
Prvo si kupio TRIMER i kažeš da nije za brdovite terene:s. Pa kako taj trimer izgleda?:zubo:
Trimer i je za kojekakve terene gdje ne može kosilica sa kotačima:top:

morino
29.03.2007., 00:32
Helo!

Ja sam novi na forumu, i odma pucam sa jednim za mene vrlo važnim pitanjem! Imamo viksu u Tuheljskim Toplicama, na terenu velike kosine. Oko kuće ima cca 200 kvadrata trave za kositi, ostalo je šumica.

kupi si husqovarnu mi ju imamo na žumberku za viksu kosina do bola možeš ju vrtiti kako hoćeš a to čudo ima toliko snage da ne povjeruješ mogo bi s njom vrt preorati a ne kositi.sam je malo skuplja ali se isplati.

Din
29.03.2007., 00:50
kupi si husqovarnu mi ju imamo na žumberku za viksu kosina do bola možeš ju vrtiti kako hoćeš a to čudo ima toliko snage da ne povjeruješ mogo bi s njom vrt preorati a ne kositi.sam je malo skuplja ali se isplati.

Hvala na prenesenom iskustvu.Ako može, lijepo bi molio malo više podataka o kosilici. Čuo sam za njih da su kvalitetne, a ako je vi imate u Žumberku ( poznat mi je kraj), onda je to prava stvar za mene. Zato bi Vas molio da mi napišete kolika je Wataža, cca cijena, tip., i gdje se može kupiti. Hvala:s

amater_total
27.05.2007., 20:50
Zatupio mi se nož na kosilici (MTD, Tecumseh motor oko 4 KS). Imam dva (glupa) pitanja:
1. Je li navoj na osovini lijevi ?
2. Da je pobrusim fleksericom ili ručno- turpijom ?

Molim prave znalce da se ne smiju !

Zvon
27.05.2007., 21:27
Okreći ključ u smjeru vrtnje noža kosilice (prije toga fiksiraj nož na neki način).
Brusilicom, jer je vjerojatno bil kaljen, pa ga turpija nebu nosila, no pazi da ga ne "skuriš" tj. da ne poplavi.
I nakon toga ga izbalansiraj (postavi ga na čavel i brusi dok se ne izjednače težine obje strane.

amater_total
27.05.2007., 21:32
Hvala Zvon, to s čavlom čak znam od nekud...

Darmarko
27.05.2007., 23:02
Hvala Zvon, to s čavlom čak znam od nekud...

obično piše u uputi od kosilice...

Veky
28.05.2007., 10:19
Mislim da su u većini slučajeva šarafi normalni - desni jer se motori vrte u lijevo, gledano s donje strane.

Nož bi umjesto brusnom pločom bilo bolje obrusiti na tračnoj brusilici ili bar brusilici s kamenim brusom. No ako nemaš ni jedno, umjesto standardne "tirolit" brusne ploče uzmi brusnu ploču sa šmirglom.

champ
28.05.2007., 11:26
Noževi su potrošna roba, i danas se lako mogu nabaviti za nekoliko desetaka kuna.. Ja imam dosta površina koje moram redovito kositi, pa često skidam i brusim noževe običnom brusilicom.

Važno je samo da se nož ne nabrusi preošto, tj. da je vrh ne bude pretanak, jer tada svaki udarac kamenčića izaziva veliko udubljenje. Dovoljno je da postoji oštar rub, i nož će kositi kao da je nov...

amater_total
05.06.2007., 09:50
[QUOTE=amater_total;8801007][QUOTE=champ;8688923]Noževi su potrošna roba, i danas se lako mogu nabaviti za nekoliko desetaka kuna..

Hvala na savjetima, no gdje se mogu nabaviti ?

prle69
05.06.2007., 11:14
... tekumova seka je krepala... (biti će da je nagib prevelik)
jel zna netko gdje mogu kupit samo motor (po mogućnosti 2taktni)?

Zvon
05.06.2007., 11:46
Jeftinije ti je kupiti novu kosilicu (i izbjegavaj Tecumseh). Ima onih 4-taktnih za nagibe, s motorima Kawasaki ili Honda, pa i s ponekim Briggs&Stratton-om (imaju uljnu pumpu).

champ
05.06.2007., 12:00
Moj Tecumseh motor na kosilici preživio je pravi "pakao", pet godina kosio sam poveću livadu/voĆnjak, nagnutu nekih 30 stupnjeva, a na nekim mjestima i dosta više od toga.. Čak sam jedne sezone na kraju otkrio da nedostaje ja-a-a-ko puno ulja u karteru, jer sam zanemario kosilicu i nisam kontrolirao ulje.

Kako to da nije zaribala radeći s ta-a-a-ako malo ulja, NEMAM POJMA.. :zubo: :s :confused:

Radi bez greške i dan danas, tako da ne mogu reči nijednu lošu riječ o toj firmi... Čak što više, s obzirom na uloženo, dobio sam više nego sam očekivao!

Zvon
05.06.2007., 12:23
Pevec na Žitnjaku ima prilično veliki izbor raznih noževa.

No, isplati ga se nabrusiti par puta ak nije napuknut ili jako otkrhnut, upravo kak je Champ napisal.

No, ako nigdje ne nađeš, možeš dati napraviti nož po uzorku. Radi ih FRIOM Bjelovar, 098 377 771.

Zvon
05.06.2007., 12:31
Radi bez greške i dan danas, tako da ne mogu reči nijednu lošu riječ o toj firmi... Čak što više, s obzirom na uloženo, dobio sam više nego sam očekivao!

Ni sve LADE nisu loši auti, ni svi Mercedesi nisu dobri auti. Ti si imal sreće :top:

prle69
05.06.2007., 12:45
da bi reč rekel protiv tekumseha... radio je dvije godine bez ikakvog održavanja (zato je i krepao - a i radio je na nagibu)... za 999 kn kolko je koštala kosilica :)

No, s tim jeftinijim strojevima "zajeb" je da se pokvare baš kad ti trebaju pa je tako i tekumsteh krepao baš kad je malo zavlažilo i trava počela rast...

Sad sam u dilemi da li opet investirati 999 kn i isto sr*e pa imat dva motora od kojih će jedan bit na servisu ili dat 4milje kuna pa imat relativno dobru mašinu

Codegun
05.06.2007., 12:57
... tekumova seka je krepala... (biti će da je nagib prevelik)
jel zna netko gdje mogu kupit samo motor (po mogućnosti 2taktni)?

ja sam potrgao prijenos na kultivatoru i spremio motor koji je radio najviše cca 5 sati. 4T motor, vjerojatno neki kineski, 4 KS, ako hočeš javi...

champ
05.06.2007., 13:13
prle69, a kakav je kvar, kakvi su simptomi?

Meni je teže palila, ali otkako sam otvorio i pročistio rasplinjač i dizne, i dobro stegnuo čašicu za benzin, pali praktički na prvi potez! Važno je da na čašici ne vuče falš-zrak, a to se lako dogodi ako čašica nije dobro sjela na svoj dosjed!

I dobro je povremeno nasprejati malo onaj kontakt-prekidač, na žici koja ide prema bobini!

Zvon
05.06.2007., 13:17
...Sad sam u dilemi da li opet investirati 999 kn i isto sr*e pa imat dva motora od kojih će jedan bit na servisu ili dat 4milje kuna pa imat relativno dobru mašinu

... Fata je Fata, al četiri su četiri :rofl:

Veky
06.06.2007., 08:28
Evo, moja vjerna kosilica me je (očekivano) razočarala. Imam je preko 12 godina, kupljena je kad je Pevec tek počeo prodavati kosilice. B&S motorić. Inače sam prije 8 godina mijenjao brtvu na glavi tj. poklopcu glave i čistio ventile koji su nešto zaštekali i dalje je radila odlično. Osobito odlično uz činjenicu da kosim i nekih 15% površine pod manjim nagibom.

No jučer je upalim i počne neprarvilno tuckati i gasiti se. Upalim je ponovno, radi 15sekundi i isto. Upalila je inače od prve. Skinem svječicu a ona sva garva i masna. Očistim svjećicu, na prazno provrtim motor da izbaca benzin i ulje. Opet je upalim i isto. Opet svjećica dolje i opet isto stanje. Upalim je i otvorim čep za ulje, aprije nego li sam ga odvio do kraja čep izleti iz ruke i odleti u zrak dobrih 3 metra, a za njim bar 1.5dl ulja. Ugasio sam je i postavio diagnozu - karike ili sl. jer sabija kompresiju u radilicu.

Ispravno?
Rastavio sam vanjski dio motora i skinuo poklopac glave. Riseva na cilindru nema, kip je zagaren, ventili i poklopac glave isto. Danas ili u petak me čeka otvaraje radilice da mogu izvaditi klip i klipnjaču i vidjeti karike.

Ono što treba promjeniti sigurno je: brtva na glavi, mala (dotrajala) brtva na kanalu za smjesu goriva, brtva na radilici, možda i semering, karike (vjerojatno ima uljnu i kompresijsku tj. 2 komada).

Je li je netko u zadnje vrijeme kupovao ove dijelove pa zna cca. cijene. Moglo bi se dogoditi da me ti dijelovi dođu do nekih 400-500kn, a nove kosilice se kreću oko 1000-2000kn.

I jedan savjet iz iskustva: da bi motor ispravno radio OBAVEZNO mora biti montiran nož. Nož radi kao zamašnjak i bez njega motor ne radi. Ili okrene u krivom smjeru ili krepa, uglavnom ne može raditi.

Zvon
06.06.2007., 08:32
Ovo s nožem ti je malo vjerojatno, jer motori za kosilice su uglavnom univerzalni motori s vertikalnom osovinom, a zamašnjak im je s druge strane osovine, tj. odozgora (kod špage za pokretanje). Kak bi onda isti motor radil na mot. kopačici ???

Lee Champa
06.06.2007., 10:28
Provjeri zazor na ventilima. Obićno treba "skratiti ventil" brusilicom:top:

Veky
06.06.2007., 12:17
Da, ni meni nije bilo logično jer motor ima zamašnjak na kojem je magnet za paljenje i starter. No očigledno nema dovoljnu masu ili tako nešto. Motor se znao okrenuti u suprotnom smijeru, izčupati mi špagu od startera iz ruke, krivo opaliti takt tj. puknuti i sl. Onda sam montirao nož i stvar je proradila. Skinuo nož i opet nije radila. Opet stavio nož... ona radi. Dakle, kod nekih motora je očigledno bitan faktor i nož.

champ
06.06.2007., 12:45
Ako nema riseva po stublini, karike ti nisu popucale i podrobile se, a to je najvažnije! Dosjedi ventila sigurno su već istrošeni, pa se smanjio zazor ventila, a time i snaga motora.

Ako uspiješ nabaviti nove karike, mogao bi se opet složiti motor koji će još trajati dosta dugo!

Zvon
06.06.2007., 12:58
Da, ni meni nije bilo logično jer motor ima zamašnjak na kojem je magnet za paljenje i starter. No očigledno nema dovoljnu masu ili tako nešto. Motor se znao okrenuti u suprotnom smijeru, izčupati mi špagu od startera iz ruke, krivo opaliti takt tj. puknuti i sl. Onda sam montirao nož i stvar je proradila. Skinuo nož i opet nije radila. Opet stavio nož... ona radi. Dakle, kod nekih motora je očigledno bitan faktor i nož.

Pri startanju treba snažnije povuči špagu. Vratiti zna ako motor ne zapali. To se meni znalo dogoditi na LA300 motoru (8ks).

Codegun
06.06.2007., 12:59
Ako nema riseva po stublini, karike ti nisu popucale i podrobile se, a to je najvažnije! Dosjedi ventila sigurno su već istrošeni, pa se smanjio zazor ventila, a time i snaga motora.

Ako uspiješ nabaviti nove karike, mogao bi se opet složiti motor koji će još trajati dosta dugo!

imam ja viška motor od kultivatora, valjda kineski, 4T, 4KS, radio nekoliko sati jer sam potgrao prijenos na kultivatoru. Ako tko hoče ...

champ
06.06.2007., 13:04
To se meni znalo dogoditi na LA300 motoru (8ks).

Prošle godine ja sam kupio novi, LA350 motor (9,5 KS)! Da vidiš kako taj pali, nakon stajanja čitave zime, pali na drugi potez! U prvome valjda usisa dovoljno goriva..

Glavna novina mu je ugrađena cin-špula, za razliku od starog, kojem je magnet na zamašnjaku prolazio iznad jezgre bobine. Ima i AC pumpu za gorivo, membransku, spojenu na karter mašine. Sve boljke starog motora uklonjene su u novoj verziji! :top:

Zvon
06.06.2007., 13:14
Glavna novina mu je ugrađena cin-špula, za razliku od starog, kojem je magnet na zamašnjaku prolazio iznad jezgre bobine.

Daj malo objasni kaj misliš pod tim?
Moj stari LA300 ima zavojnicu pod poklopcem i modul paljenja izvana. Kaj je na tom to integrirano kao na mot. pili?

Ima i AC pumpu za gorivo, membransku, spojenu na karter mašine.

A kaj će mu, ak je rezervoar goriva iznad rasplinjača? AC pumpa samo troši snagu i može kroz nju curiti gorivo u karter (osim ak nije rezervoar nisko postavljen).

Ima li pumpu ulja za podmazivanje?

Gdje si kupil i koliko kn?

champ
06.06.2007., 13:29
Daj malo objasni kaj misliš pod tim?
Moj stari LA300 ima zavojnicu pod poklopcem i modul paljenja izvana. Kaj je na tom to integrirano kao na mot. pili?

Motor je novi, pa nisam ga još otvarao. Na nacrtu sam vidio da struju i paljenje ima sasvim drugačije riješeno nego stari model, kakvog sam ranije koristio! Ima čak i dodatni izvod struje prema van, za nekakvu rasvjetu, ili slične potrebe. Čini mi se da je to dosta slično onome kak su Tomosovi dvotaktni motori imali riješenu proizvodnju struje!

A kaj će mu, ak je rezervoar goriva iznad rasplinjača? AC pumpa samo troši snagu i može kroz nju curiti gorivo u karter (osim ak nije rezervoar nisko postavljen).

Ima li pumpu ulja za podmazivanje?

Gdje si kupil i koliko kn?

AC pumpa je membranska, samo crijevom vezana na karter, na mjesto gdje su ranije bile platine, a nalazi se iznad rasplinjača! Vjerojatno je ranije na motokultivatoru, u jako nagnutom položaju, premalo goriva doticalo u rasplinjač, pa se motor pregrijavao.

Uljna pumpa je u stvari zupčasta, tako je bilo i na starome modelu. Smještena je na kraju kartera (prema lameli), i tjera ulje u uljne kanale. Kupio sam je u Dugom Selu, za cca. 4.300 kn. Postoji i neka kineska kopija koja se kod nas može kupiti, za cca. 2500 kn, ali moja je original Lombardini, Italija.

Zvon
06.06.2007., 13:32
To mora da je neka druga verzija, a ne za MTK. Cijena mi se čini OK.
Kod nas (u Pevcu) se može kupiti srpska verzija LA300 (takav je moj, samo 18g. star), koja je čisto dobra (kupio susjed ... zadovoljan).
A kam ga buš ugradil?

champ
06.06.2007., 13:36
Evo ti jedan takav motor, s time da moj ima i metalni zaštitni kavez oko auspuha!

http://www.jurec.hr/lombardini.html

champ
06.06.2007., 13:40
To mora da je neka druga verzija, a ne za MTK. Cijena mi se čini OK.
Kod nas (u Pevcu) se može kupiti srpska verzija LA300 (takav je moj, samo 18g. star), koja je čisto dobra (kupio susjed ... zadovoljan).
A kam ga buš ugradil?

Da, vidio sam kod Peveca tu srpsku verziju (DMB, 21. MAJ)! Puno se više isplati kupiti original, poboljšanu verziju!

Ugradio sam ga još prošlog proljeća na Labinprogres-Goldoni kultivator! Preporodio sam se, u odnosu na stari srpski motor! Pali otprve, ne pregrijava se, ima više snage, opći narodni preporod! :top: :s

Sve paše original, samo trebaš sa starog skinuti onaj "list", prirubnicu između motora i kultivatora, i to našarafit na novi motor!

Veky
06.06.2007., 14:15
Mislim da ću sve pronaći u pevecovom servisu. Eto bar neke sreće da nam je Pevec sugrađanin pa imamo i njegov servis/skladište. Znam da imaju dosta dijelova za Brigssa. Nekad sam već kupovao cinšpulu za staru frezu, brtve, gumicu i membrane za pumpicu na karburatoru, karike za trimer... Valjda neće previše cijeniti karike i te brtve.

Najviše me živciraju prokleti colovi šarafi. Ok, imam ih čime šarafati ali svejedno.. alergišan sam na colove šarafe (izuzev vodo/plino voda).

champ
06.06.2007., 14:41
Znači, Brigs ima colni navoj vijaka?

Sjećam se Peveca iz ranih 90-tih, on je svoju karijeru i započeo kao dobavljač rezervnih dijelova za sitnu mehanizaciju, posebno za talijanske strojeve! Imao je i servis, pouzećem sam od njega naručivao sitne dijelove za Lombardini!

Zvon
06.06.2007., 22:18
...
Sve paše original, samo trebaš sa starog skinuti onaj "list", prirubnicu između motora i kultivatora, i to našarafit na novi motor!
Kak si skinul kuplung s konusa?
Ima li novi motor kajlu na konusu?
Jeli tiši od staroga?

Kad si već mijenjal motor, kak to da nisi kupil dizela?

champ
06.06.2007., 23:35
Kak si skinul kuplung s konusa??

Odšarafiš i skineš sve kaj ide dolje, ostane ti samo "kučište kuplunga", koje je nabijeno na osovinu. Imam rad-ap-ciher, dosta veliki, s tri kraka.. Polako se zateže, dok sve skupa ne skoči dolje s konusa..

Ima li novi motor kajlu na konusu? Jeli tiši od staroga???

Nema kajlu na konusu kao stari, ali je konus namazan plavim Loctiteom, već u tvornici.
Čini mi se da je dosta tiši, ali nosim antifone dok radim s njime, pa mi je svejedno.. Dizel je bio poprilično skuplji, ovo mi je bila prihvatljiva cijena.

Zvon
07.06.2007., 00:17
Mene je zanimal LGA340, no na kraju nisam mijenjal motor.
A kaj je Jurec najjeftiniji? Vidim da prodaje samo jedan model motora.

Astonn
07.06.2007., 09:38
Evo, moja vjerna kosilica me je (očekivano) razočarala. Imam je preko 12 godina, kupljena je kad je Pevec tek počeo prodavati kosilice. B&S motorić. Inače sam prije 8 godina mijenjao brtvu na glavi tj. poklopcu glave i čistio ventile koji su nešto zaštekali i dalje je radila odlično. Osobito odlično uz činjenicu da kosim i nekih 15% površine pod manjim nagibom.

No jučer je upalim i počne neprarvilno tuckati i gasiti se. Upalim je ponovno, radi 15sekundi i isto. Upalila je inače od prve. Skinem svječicu a ona sva garva i masna. Očistim svjećicu, na prazno provrtim motor da izbaca benzin i ulje. Opet je upalim i isto. Opet svjećica dolje i opet isto stanje. Upalim je i otvorim čep za ulje, aprije nego li sam ga odvio do kraja čep izleti iz ruke i odleti u zrak dobrih 3 metra, a za njim bar 1.5dl ulja. Ugasio sam je i postavio diagnozu - karike ili sl. jer sabija kompresiju u radilicu.

Ispravno?
Rastavio sam vanjski dio motora i skinuo poklopac glave. Riseva na cilindru nema, kip je zagaren, ventili i poklopac glave isto. Danas ili u petak me čeka otvaraje radilice da mogu izvaditi klip i klipnjaču i vidjeti karike.

Ono što treba promjeniti sigurno je: brtva na glavi, mala (dotrajala) brtva na kanalu za smjesu goriva, brtva na radilici, možda i semering, karike (vjerojatno ima uljnu i kompresijsku tj. 2 komada).

Je li je netko u zadnje vrijeme kupovao ove dijelove pa zna cca. cijene. Moglo bi se dogoditi da me ti dijelovi dođu do nekih 400-500kn, a nove kosilice se kreću oko 1000-2000kn.

I jedan savjet iz iskustva: da bi motor ispravno radio OBAVEZNO mora biti montiran nož. Nož radi kao zamašnjak i bez njega motor ne radi. Ili okrene u krivom smjeru ili krepa, uglavnom ne može raditi.

Ajd prije nego što kreneš kopati po radilici, klipovima i karikama, a da si uštediš vremena i novaca odi i kupi novu membranu. Košta ti nekih 35 kuna, a kad je zamijeniš imati ćeš "novu" kosilicu. Membrana ti se nalazi između rezervoara s gorivom i karburatora, odnosno na tim motorima je polovica karburatora u rezervoaru, a ta menbrana ga razdvaja od onog dijela koji možeš skinuti, kad odšarafiš onih nekoliko vijaka.

Ja sam to radio prije nekoliko dana. Imam istu kosilicu otprilike istog godišta. Problem koji si ti opisao sam imao i ja. Putpuno isto ponašanje motora. Kad sam stavio novu membranu kosilica radi kao nova.

Membranu možeš provjeriti kad rastaviš karburator, ona mora biti ravna, obrati pozornost na onaj dio gdje dolazi opruga jer je to kritično mjesto.

Lee Champa
07.06.2007., 11:35
Pogledajte (mislim da se zove) Nemačić ili tako nešto sa N na ulazu u ZG od SK - prodaje poljoprivredne strojeve. Tamo sam našao najeftiniji motor za zamjenu na MTK MUTA Gorenje i ostale dijelove(kvačilo, sajle..).

champ
07.06.2007., 13:11
Mene je zanimal LGA340, no na kraju nisam mijenjal motor.
A kaj je Jurec najjeftiniji? Vidim da prodaje samo jedan model motora.

Prošlog proljeća ja sam si dao prilično truda u potrazi, i ispalo je da je baš on najjeftiniji! Još su i neki servisi poljomehanizacije imali slične cijene, ali uz uvijet da im dopeljam kultivator, i da mi oni ugrade motor..

Dizel motori ugrađeni su na MTK LP-Goldoni koji su malo većih dimenzija od ovog kojeg ja imam. Vjerojatno je veća lamela i jači feder u pitanju, iako su mi u sevisima tvrdili da dizel ide bez problema i na ovaj model.

Bilo bi svakako bolje kad bi bio dizel, ali ja sam i sa ovime prezadovoljan! :top:

Astonn
07.06.2007., 13:25

Ispravno?

Ajd prije nego što kreneš kopati po radilici, klipovima i karikama, a da si uštediš vremena i novaca odi i kupi novu membranu. Košta ti nekih 35 kuna, a kad je zamijeniš imati ćeš "novu" kosilicu. Membrana ti se nalazi između rezervoara s gorivom i karburatora, odnosno na tim motorima je polovica karburatora u rezervoaru, a ta menbrana ga razdvaja od onog dijela koji možeš skinuti, kad odšarafiš onih nekoliko vijaka.

Ja sam to radio prije nekoliko dana. Imam istu kosilicu otprilike istog godišta. Problem koji si ti opisao sam imao i ja. Putpuno isto ponašanje motora. Kad sam stavio novu membranu kosilica radi kao nova.

Membranu možeš provjeriti kad rastaviš karburator, ona mora biti ravna, obrati pozornost na onaj dio gdje dolazi opruga jer je to kritično mjesto.

Zvon
07.06.2007., 18:41
Pogledajte (mislim da se zove) Nemačić ili tako nešto sa N na ulazu u ZG od SK - prodaje poljoprivredne strojeve. Tamo sam našao najeftiniji motor za zamjenu na MTK MUTA Gorenje i ostale dijelove(kvačilo, sajle..).

Novačić, tamo kod Sloboštine. Jesi li na toga mislil?

Koji model Mute imaš?

Zvon
07.06.2007., 18:48
Dizel motori ugrađeni su na MTK LP-Goldoni koji su malo većih dimenzija od ovog kojeg ja imam. Vjerojatno je veća lamela i jači feder u pitanju, iako su mi u sevisima tvrdili da dizel ide bez problema i na ovaj model.

Samo su viši i teži, no pašu jer imaju istu prirubnicu i završetak radilice. Kuplung je isti ko na benzincu.
Jedini su problem vibracije na ručkama, jer benzinac gotovo da i ne trese.

Nisi pogriješil :top:

Veky
08.06.2007., 09:41
Evo razočaravajuće računice koju sam prije par minuta dobio u servisu.

Nove karike jače za 0.25mm / komplet kompresijske i uljne koštaju oko 250-300kn.

Komplet brtvi (glava, karter/radilica, gorivo, semering radilice, ventili, ispuh, usis) košta oko 300-350kn i treba ga naručiti.

Novi motor = 700kn

Nova kosilica (neki bzvz motor) cca 1000kn,

Nova kosilica B&S motor 4.5KS cca. 1900kn.

I što na sve reći nego da idem kupiti novi motor, a ovaj će u "šturc" pa možda jednoga dana negdje slučajno nabavim karike i brtve i napravim od njega neki generator, pumpu ili sl.

champ
08.06.2007., 10:14
Cijena novog motora je prilično povoljna, ako se gledaju cijene po dijelovima!

Po ovome ispada da bi sve koštalo 10-tereostruko više, ako bi nabavljao mašinu po dijelovima... :flop:

Veky
08.06.2007., 10:17
Da. Sjećam se da je tako bilo i u auto industriji. U dijelovima bi jedan auto došao sedmerostruko skuplje.

Već sam razmišljao da samo kupim karike, a brtve napravim sam od komada klingerita.

Zvon
08.06.2007., 10:31
Samo pazi na debljine, i za većinu brtvi ti je dovoljno dobar papir:top:

TRD
08.06.2007., 10:53
Prva kosilica koju sam kupio je bila sa B&S motorom i ta nikad nije radila kako treba. Uvijek neko dimljenje, štucanje i na kraju rikavanje motora. Svaku zimu sam joj mijenjao ulje i svječicu i stavljao eurosuper.

Sad trenutno imam kosilicu sa TECUMSEH motorm i radi super već 4 sezonu. Napomena da kosim cca 1500 kvadrata travnjaka.

I od drugih sam čuo da B&S motori nisu nešto po pitanju pouzdanosti. Slijedeće što kupujem je Honda pa sam miran lijepi niz godina. :) :)

TRD
08.06.2007., 11:02
Ne isplati ti se kupovat samo motor. preskupo ispadne kako god okreneš a dvotaktnog češ teško naći radi ekologije i tako to. Najbolje u neki centar, kupi novu i doviđenja. A nedajbože da je ideš popravljat jer nema sreće od toga. Osobno sam probao. Radila je jedno vrijeme al nikad kako treba. Mislim da ih i oni rade po principu" radi dok radi a poslije kupi novo" :)

Veky
08.06.2007., 13:26

Na žalost nije membrana. Mijenjao sam je proljetos zajedno s "gumbom" od primer pumpice na karburatoru. Nije problem u dobavi goriva nego u miješanju ulja u cilindru. Karike više nisu što su bile i sabija kompresiju u radilicu/karter.

plavi5
09.06.2007., 16:49
Prva kosilica koju sam kupio je bila sa B&S motorom i ta nikad nije radila kako treba. Uvijek neko dimljenje, štucanje i na kraju rikavanje motora. Svaku zimu sam joj mijenjao ulje i svječicu i stavljao eurosuper.

Sad trenutno imam kosilicu sa TECUMSEH motorm i radi super već 4 sezonu. Napomena da kosim cca 1500 kvadrata travnjaka.

I od drugih sam čuo da B&S motori nisu nešto po pitanju pouzdanosti. Slijedeće što kupujem je Honda pa sam miran lijepi niz godina. :) :)

Kosim oko 1000 kvadrata i imam B&S onaj najslabiji. Imao sam jednog od 1999-2006. Nije baš nešto za poludit, znao je malo zadimit koji put, pa malo teže palit, no radio je. Mjenjao ulje redovito, ništa drugo dirao i 2006 je riknula bobina. Rekli su mi 400kn za drugu. Otišao u Baumax i kupio cijelu kosilicu za 1300kn. Opet B&S (kao imam već jednog za dijelove). Ovaj je malo lošiji od onog prije, kad dugo stoji teže pali, čini mi se prilično bez snage i isto zna koji put zadimit. No valjda je to ono kolko love tolko muzike, ipak je to bila jedna od jeftinijih kosilica. Da kosim manju površinu i na ravnom bio bih zadovoljan, no za ovu površinu i konfiguraciju tla mi se jednostavno čini pre slab.

plavi5
09.06.2007., 16:53
Samo za usporedbu imam i Stihlovu flaksericu koja od 2001. radi savršeno bez ijedne greške. Pali odlično, ne gasi se na leru, ima taman snage, nikad nisam ni svječicu izvadio, uglavnom prezadovoljan sam.

Zvon
09.06.2007., 17:37
Eto, opet u Pevecu ima onih traktor kosilica (Tecumseh 12.5ks) 95cm zahvata po 8888 kn.

Ove jeftine kosilice najčešće ubije košnja graba (motor se naginje preko 30° prema klipu). Također previsoka trava.
Trebalo bi kupiti one za nagibe (Honda ili Kawasaki motor 4T, ili s 2T motorom AS Motor) i to bas s 5ks motorom, no takve koštaju.

champ
11.06.2007., 11:30
Previsoka, pregusta, osušena ili tvrda trava ovome MTD traktoriću nije problem, uz uvjet da su noževi nabrušeni. U extremnom slučaju, može se prema potrebi u hodu povećati visina košnje, pa se u dva prohoda pokosi jako visoka trava na livadi...

Budući da ima uljnu pumpu u karteru motora, može kositi prilično velike kosine. Pri tome troši, za mene nevjerojatno malu količinu benzina, praktički skoro jednaku kako i najobičnija mala kosilica... Nije mi jasno, kako je to moguće? Vozi uzbrdo-nizbrdo čovjeka, pogoni dva noža, kosi neusporedivo lakše, a troši tako malo...

Veky
02.07.2007., 10:00
Pila, tj kosilica je upalila!
Doduše, u međuvremenu sam kupio novu. A ova stara je ostala da se na njuj gušta u svojim mehaničarskim vještinama. Osobit gušt uz povremene religijske teme svetaca priuštilo mi je skidanje prirubnice noža sa osovine bregaste osovine. I radapcigeri, i grijanje plamenikom i svašta...

Popravak me izuzev mog posla i sitnih popratnih stvari (ulje, ivasol, petrolej, mast i sl.) koštao 0kn.

Rastavio je do zadnjeg šarafa. Očistio dosjede, očistio brtve, očistio poklopac cilindara (glavu), ventile. Skratio ventile, ušlajfao ih u glavu ("najmiliji" i najdugotrajniji dio).

Karike su još uvijek unutar tolerancije. Cilindar je malo poderan, ima i malo lufta na klipnjači i letećem ležaju no najviše aksijalnog "lokera" ima radilica.

Napravio sam nove brtve. Brtvu na radilici od impregniranog kartona za izolaciju transformatora, a brtvu na glavi od otpadnog komada nekog posebnog klingerita od kojega se štancaju brtve za blokove automobilskih motora.

Sve podmazano, pošarafano. Kresnula je od prvog povlačenja startera. Još me nešto gnjavi regulacija broja obrtaja jer se zaletava (malo zapinje ono pero pored ventilatora na zamašnjaku što regulira broj obrtaja). Predviđam joj još nekih 3-5 godina veselog rada i planiram je udomiti novom vlasniku za nekih 400kn.

U ovom slučaju, s obzirom da nisam mijenjao ni karike ni kupovao originalne brtve popravak se isplatio. Ostaju ti lagani luftevi u kliznim ležajima i pohabanost u toleranciji no to je ipak stvar starosti.

champ
02.07.2007., 11:01
Svaka čast, ovime si zaslužio barem da budeš "Sam svoj majstor TJEDNA!" !

Veky
02.07.2007., 14:37
:w "Čovjek Kosilica" :D

champ
02.07.2007., 14:54
:w "Čovjek Kosilica" :D

Od tih manjih strojeva, ja sam do zadnjeg vijka "raskupusao" motor od motokultivatora, i to nekoliko puta. Prvo sam samo stavio nove karike, a drugi puta sam radio kompletnu generalku, sa brušenjem stubline plus novi klip i prva specijala karika. Treći puta kupio sam novu mašinu...

"Čovjek Freza" :rofl:

Veky
03.07.2007., 08:26
Na tim manjim strojevima je za razliku od npr. automobilskih motora pojednostavnjena konstrukcija, razlika je matrijala, razlika tolerancija i ima još dosta stvari koje znaju "olakšati" priču ali je znaju učiniti i "nepopravljivom".

Zvon
03.07.2007., 15:56
... Treći puta kupio sam novu mašinu...

"Čovjek Freza" :rofl:

Treći put i Bog pomaže ;) :D

champ
03.07.2007., 17:30
Treći put i Bog pomaže ;) :D

Da, ali u međuvremenu se i freza pošteno naradila i namučila... Osim toga, tank za gorivo bio je u lošem stanju, filter zraka i rasplinjač također, teško je palila zbog slabe iskre i t.d...

Na tom starom motoru najbolji dio je samo srce motora, a "periferne jedinice" su loše. Zato je i stigla nova mašina..

Zvon
03.07.2007., 20:38
A kaj ta freza dela, da si uspio potrošiti dva motora?
Usput, kakvo ulje koristiš i koliko često ga mijenjaš?
Ja koristim INA Super 3, promijenim ga godišnje, jer motor radi 10-tak sati.

champ
03.07.2007., 23:04
S njom obrađujem vinograd, zemlja je ispočetka bila jako teška i ljepljiva (ilovasti teren). Zbog stalne obrade, struktura tla se do sada bitno poboljšala, ali na početku je svaki čas otišla lamela, skupa s druk-lagerom.

Nakon generalke, sam motor je u dosta dobrom stanju, ali trebalo bi dosta investirati u "periferiju": paljenje je glavna boljka, filter zraka je puknut, rezervoar za benzin je puknuo na mjestu gdje se ne može zalemiti, i sl.

Ovaj novi motor mi sada sa dobrim vraća za sve probleme koje mi je radio onaj prvi.. :top:

Da, i ja sam ranije koristio INA Super 3, godišnje radim isto oko 10 sati. Sad je unutra B$S ulje, također monogradacijsko.

Tatsha
04.07.2007., 15:01
trebamo kupiti kosilicu, pa tražim savjet, za cca 300m2 uglavnom ravnog zemljišta-samo je kanal neravni dio, što kupiti (neki srednji cjenovni razred)

Stari Zeke
21.09.2007., 21:02
Imam samohodnu kosilicu, kod koje se pogon na stražnje kotace prenosi s osovine na kojoj je nož, i to preko remena. Eh, kako sam kosio neravan teren, naletio sam na nezgodan hupser i ode remen...... Jednostavno, nož ga zahvatio i sad nemam prijenos na kotace. Gdje da kupim novi i kak se to montira???? Iz ostataka remena uspio sam iščitati Threev A787, ako to išta znaci. Hvala na pomoci. :s

chani
22.09.2007., 12:44
mi smo remen za jedan stroj nasli u tokicu, pasao je od nekog auta, ne znam kakvo je remenje na kosilicama ...

Stari Zeke
23.09.2007., 07:51
Možda netko zna više o ovome? U manualu od kosilice se na žalost ne spominje taj remen... Hvala unaprijed!

Arion
23.09.2007., 14:07
uzmi ostatke tog remen i odi u trgovinu autodijelovima i kupi remen za auto te dimenzije. ako ne možeš sastaviti taj remen, probaj špagom izmjeriti koliki bi trebao biti. imao sam sličan problem i tako sam ga riješio. čak sam nekoliko puta mijenjao remen jer se relativno brzo zamaže blatom i travom, pa proklizava.

Lee Champa
24.09.2007., 08:40
Taj remen će biti "velika komplikacija".
Ako je kosilica "colska" - remen je u inčima i tu dimenziju možeš kupiti jedino u servisu za oko 150 kuna.
Ako staviš bilo koji drugi nećeš moći iskljućiti pogon i morat ćeš prepravljati poluge za napinjanje/otpuštanje!
Imao sam ja to veliko sranje! Motor B&S 5 kW pogon na zadnje kotaće!

Stari Zeke
24.09.2007., 08:45
Ja imam 3.8KS, pogon na zadnje kotače. Kosilicu sam kupio u Pevecu, ima neku oznaku P2. A kaj znači to "Threev A787" što piše na remenu, na googleu mi neda rezultata?

Lee Champa
24.09.2007., 11:27
Kad "ode" remen i zubi na kotačima onda se igraš!
[IMG]"] ("[URL=http://img222.imageshack.us/my.php?image=kos1tv1.jpg)

Lee Champa
24.09.2007., 11:30
http://img222.imageshack.us/my.php?image=kos1tv1.jpg][IMG]

Zvon
25.09.2007., 00:09
Eee, ježi ga, Zeke: najprije ubiješ flaksericu, sad samoguralicu. Kaj je slijedeće? :rofl:

Stari Zeke
25.09.2007., 15:43
Eee, ježi ga, Zeke: najprije ubiješ flaksericu, sad samoguralicu. Kaj je slijedeće? :rofl:

Nemam sreće s kosilicama :)

Stari Zeke
25.09.2007., 20:39
Izmjeril sam špagom kolka bi bila dužina remena. E sad, kolko je precizno... Izmjeril sam 71cm. Pretpostavljam da je to onda 70cm. Ima nekih standardnih mjera?

champ
26.09.2007., 07:53
Odi u prodavaonicu koja je dobro opskrbljena remenjem, oni će sigurno pronaći nešto što ti treba! Kod dužeg remenja standardne mjere rastu po 50 mm, ali kod tebe se radi o kratkom remenu! Za dužinu se uzima srednja mjera, dakle ona koja prolazi sredinom profila remena.

Iako negdje u papirima od tvoje kosilice sigurno postoji naziv proizvođaća i model kosilice. Na netu bi morao pronači i potrebne dimenzije tog remena.

Stari Zeke
26.09.2007., 13:07
Kupih danas remen, sad ga treba probati. Mislim da moram sve rastaviti pa ga montirati, drugacije na žalost ne bu išlo.....

::barcode
08.10.2007., 20:08
Evo danas pokosio travu, za ovu godinu basta.

Moje pitanje, kaj da radim sa uljem u rotacionoj kosilici?

1. Ostavim staro ulje, i promjenim ga na proljece

2. Ispustim staro ulje, a novo stavim tek na proljece

3. Sada promjenim ulje, tak da na proljece ne moram nista radit :)

Ivan M.
08.10.2007., 20:13
1. ili 3. , 2. nema smisla..
al u principu je svejedno, pa nije to neznam kakav stroj..

bracek
08.10.2007., 22:21

Moje pitanje, kaj da radim sa uljem u rotacionoj kosilici?

1. Ostavim staro ulje, i promjenim ga na proljece

2. Ispustim staro ulje, a novo stavim tek na proljece

3. Sada promjenim ulje, tak da na proljece ne moram nista radit :)

Ne ostavljaj stroj bez ulja

champ
09.10.2007., 08:31
Ulje će preko zime navući nešto vlage iz zraka, pa ga je najbolje zamijeniti na proljeće!

Možeš odvrnuti sviječicu, natočiti malo ulja u cilindar i potegnuti konopac za startanje, da se ulje rasporedi po stjenkama cilindra. Benzin je poželjno ispustiti iz rasplinjača i rezervoara, ali treba paziti da čašica dobro nasjedne na svoju prirubnicu, kako ne bi falš-zrak dolazio preko rasplinjača..

09.10.2007., 09:39
Benzin je poželjno ispustiti iz rasplinjača

Kak se to radi?

Jel se moze napravit da upalim kosilicu i tak potrosim benzin do kraja?

champ
09.10.2007., 10:03
Ako ima puno benzina, povuci ga iz rezervoara pomoću crijeva. Ostatak možeš ispustiti tako da odšarafiš glavnu diznu na dnu rasplinjača.

Manju količinu možeš potrošiti tak da ostaviš upaljenu kosilicu.

09.10.2007., 11:45
Tnx champ :top:

BILJEŽNIK
10.10.2007., 08:47

Nisi li malo prerano proglasio kraj sezone košenja? Naime, padne li ti snijeg na travu koja nije pokošena prije (može i u studenom), trava će požutjeti i trebati će joj više vremena za oporavak.

Stari Zeke
10.10.2007., 12:42
Ja bum pricekal jos malo, taman kroz 2-3 tjedna bu mi trava taman za kosidbu. Jel bu to zadnja ove godine - tko zna!

BundyBoy
11.10.2007., 08:00
moja sezona košenja je završena... :mig:
dosta mi je košenja 1000m2 :eek:

11.10.2007., 08:20
Nisi li malo prerano proglasio kraj sezone košenja?

Hmmm, mozda, al imam svoju racunicu.

Sljedeci vikend mi je rockas, ziher ne budem kosio.

Onda iza slijedeci idem na svadbu, a ne bi si htio sje... frizuru :D prije svadbe.

Onda su Svi sveti, nema me u ZG, daklem ne kosim ni taj vikend.

Onda je Martinje, sve znas :)

A bogme 17-og studenog ne cu kosit pa makar mi trava bila zuta :mig: :top:

champ
11.10.2007., 09:14
A tvoja kosilica radi samo za vikend, ostalih pet dana ništa?

Ja se obično potrudim takve poslove obaviti preko tjedna, šteta je kvariti vikend takvim poslovima! Inače, trava će rasti sve dok temp. ne padnu blizu nule, a to znači da sve skupa može još potrajati!

amater_total
11.10.2007., 14:58
Ja imam 4500 kvadrata i ne želim da mi se trava brzo oporavlja...

11.10.2007., 16:31
A tvoja kosilica radi samo za vikend, ostalih pet dana ništa?

Da, imam tajmer na kojem pise Mo Tu We Th Fr > OFF a Sa Su ON

Kak se to mijenja?

Stari Zeke
11.10.2007., 16:43

Kak se to mijenja?

Nikak, o tome si trebao razmišljati kod kupovine kosilice :D

Zvon
11.10.2007., 23:00

Kak se to mijenja?

Oženiš se ... :rofl:

12.10.2007., 09:16
Oženiš se ... :rofl:

Mislis :azdaja:

Leteća
12.10.2007., 11:50
a google kaže...

Ovako će Vaša kosilica najbolje preživjeti zimu

Kako ustvari Vaša kosilica preživljava zimu? Prije
samog skladištenja za vrijeme hladnih zimskih
mjeseci, potrebno je učiniti nekoliko stvari kako
bi Vaša kosilica i sljedećeg proljeća istrčala u najboljoj
formi kao što je to bila i prilikom zadnje primjene u jesen.

Bez ostataka
Prije zimske pauze ispraznite rezervoar goriva. Razlog:
ostatak goriva preko zime gubi sposobnost paljenja-
ako se ostavi u rezervoaru može uzrokovati probleme
s paljenjem u proljeće. Ako je nakon zadnjeg košenja
u rezervoaru ostalo goriva, preporučuje se da kosilicu
ostavite da radi i praznom hodu sve dok se sama od
sebe ne ugasi.

Kontrola stanja ulja
Stanje ulja mora se prekontrolirati i prije zimske pauze.
Jer: uređaj bi se u svakome trenutku morao nalaziti
u savršenom stanju za rad. Pri tome je važno izvršiti
izmjenu ulja ili se obratiti ovlaštenom VIKING trgovcu
za potporu. Također je važno držati se uputa u
uputstvima za uporabu i koristiti preporučenu marku
ulja.

Temeljito očistiti
Nakon zadnje košnje temeljito očistite Vašu kosilicu.
Ostaci trave koji su se zalijepili za kućište mogu se
ukloniti s plastičnom ili drvenom špahtlicom. Također
uklonite i ostatke trave u rebrima za rashlađivanje
i oko auspuha jer u protivnom može doći do požara.
Kosilicu ćete najbolje očistiti uz pomoć četke i vode.
Dodatno ćete si pomoći uz pomoć vrtnog crijeva.

Oprez: Ne usmjeravati prejaki mlaz na ležaj, brtvila ili
motorne dijelove, kako ne bi došlo do oštećenja uređaja.
Ako želite uređaj očistiti s donje strane kućišta, najbolje je
kosilicu nagnuti prema natrag tako da svjećica gleda prema
gore. Ako se uređaj nagne na stranu, ulje može dospjeti
na pročistač zraka ili auspuh- što dovodi do velikih oštećenja.

Zadnja kontrola
Nož za košenje trebao bi biti ispravan prije prve košnje
u proljeće. Ako ste zamijetili oštećenja, odmah ga zamijenite
kod Vašeg ovlaštenog VIKING trgovca. Također se preporučuje
demontaža noža i oštrenje. Za najbolju kakvoću košenja,
savjetuje se oštrenje nakon svakih 25 radnih sati.

Odgovarajuće mjesto skladištenja
Ako ste obavili sve potrebne korake u njezi, tada smjestite
Vašu prekrivenu kosilicu u suh i čist prostor. Položaj kosilice
prilikom skaldištenja je pri tome uobičajeni položaj.

Oprez: Kosilice sa akumulatorom obavezno zaštititi od
smarzavanja. I bez obzira što uređaj nije moguće upaliti,
zaštitite ga od pogleda djece.

boromir
28.02.2008., 14:15
Samohodna kosilica (MTD, nije bitno...), vremenom su se ripne na pogonskim kotačima izlizale i sad ona dosta slabije "vuče" jer proklizava. Ripne su na navlaci koja je od nekakve tvrde gume i to bi se možda i moglo skinuti, ali nitko ne prodaje samo tu gumu (barem ja nisam pronašao). Cijeli kotač je oko 240 kn i pokušavam izbjeći toliki trošak.
Ima li tko kakvu ideju kako ovo riješiti bez troška od 480 kn?
Zahvaljujem
Pozdrav

JoZ@
28.02.2008., 15:54
a da uzmes neku staru vanjsku gumu
izrezes na trakice
i sa nekim jakim ljepilom poljepis po ovoj

tak ja mislim na svojoj radit
iako ima ripne proklizava :mad:

zdeba
28.02.2008., 16:49
[QUOTE=boromir;12853475]Samohodna kosilica (MTD, nije bitno...), vremenom su se ripne na pogonskim kotačima izlizale i sad ona dosta slabije "vuče" jer proklizava. /QUOTE]

Vidio na satelitu... Probušiš gumu i iznutra prema van staviš turban vijak sa širokom pločicom pa maticu. Glava vijka je poluokrugla pa nema problema. Ako želiš uštediti na vijcima, sa dva ili tri vijka stegneš manji vinkl da glumi "ripnu" i tako u krug.

Zvon
04.03.2008., 11:56
Stavi lance na pogonske kotače :top:

boromir
11.03.2008., 10:31
Stavi lance na pogonske kotače :top:

Dobar prijedlog. Nešto takvo sam i napravio, samo ne lance nego sam kupio nazubljeni remen promjera kotača, širok 35 mm, okrenuo ga naopako (zubi su prema van i glume ripne) i navukao na kotač (između je ljepilo i dodatno 4 vijka kroz remen u kotač). Ako tko želi, mogu staviti i slike.
E sad ima jedan još veći problem. Pogonski kotač iznutra je nazubljen. Na desnom kotaču zubi su OK (plastični su). Na lijevom kotaču su totalno potrošeni (sve poravnato, kao da su izbrušeni). Skinuo sam kotače i uspoređivao ostale pogonske dijelove i sve se čini OK.
Da li je imao tko takvih problema? Što se to događa?
Hvala
Pozdrav

Zvon
11.03.2008., 11:08
Dobar prijedlog. Nešto takvo sam i napravio, samo ne lance nego sam kupio nazubljeni remen promjera kotača, širok 35 mm, okrenuo ga naopako

'Ajd?' postavi koju sliku. Nemam baš predodžbe kak izgleda kosilica kad podereš kotače, a i kotači sami.

boromir
12.03.2008., 09:18
'Ajd?' postavi koju sliku. Nemam baš predodžbe kak izgleda kosilica kad podereš kotače, a i kotači sami.

Kosilica izgleda sasvim normalno (održavam je).
Ovo je slika neispravnog kotača (totalno izlizani zubi iznutra).
http://img249.imageshack.us/img249/5898/dsc02461cl1.jpg

Ovo je slika ispravnog kotača.
http://img528.imageshack.us/img528/3524/dsc02462us0.jpg

Na oba kotača su "obnovljene" ripne (opisano prije).

Ovo su slike kosilice i osovine kotača s pogonskim zupčanikom. Na lijevom kotaču je taj zupčanik napravio štetu.
http://img260.imageshack.us/img260/8870/dsc02471cf3.jpg
http://img296.imageshack.us/img296/2450/dsc02473bf6.jpg

Pozdrav

zh1
12.03.2008., 12:20
Izgleda to dobro odrađeno!! Gdje ima tog zupčastog remenja da paše na kotač od 20 cm ?? Moja "samohotka" ima 15 godina i radi savršeno osim istog problema sa gumama no nema više ni originalnih nigdje za kupiti. Danas sam skinuo pogonske kotaće i zupčanici su u besprijekornom stanju .Pogon je prek klinastog remena a ne kao kod tebe direktno sa osovine ,i vjerojatno ti ona ima "lufta" pa je došlo do glodanja zupčanika.Ja upravo idem kupiti novu ,jaču, od 5,5 kw a staroj ću isto reparirati kotaće i zamijeniti remen pa dok bude.

boromir
12.03.2008., 21:49
Remen je OMEGA 540 8m (tako piše na računu). To je bio jedan široki komad iz kojeg su mi odrezali dva remena po 35 mm širine. Trgovina: www.set-bjelovar.hr
Pozdrav

zealotic
04.04.2008., 15:04
Kupujem novu kosilicu do nekih 2500kn. Naišao sam na ovu pa da pitam za mišljenje ostalih majstora.

Benz.kosilica McCulloch "Edition XXL"

snaga 4,7 kW / 6,5 KS, motor Honda GCV 190, pogon na prednje kotače, širina reza 56 cm, 7 - struka podesivost visine, limeno kućište, volumen koša 66 l, težina 44 kg
OS 808109 - 16027331
Cijena: 2.790,-

Imao sam do sad nekih 10 godina Brigs & Straton kosilicu koja me poslužila više nego odlično. Flaksericu imam Jonsered, ali su mi njihove kosilice malo preskupe. tnx i pozdrav

zmiklauz
04.04.2008., 16:21
motor odličan ali ostalo je dosta loše. to ti je kosilica za ravnicu i zadnji kotači su od jako loše plastike i pucaju vrlo brzo

ravnalo
05.04.2008., 00:00
Kupujem novu kosilicu do nekih 2500kn. Naišao sam na ovu pa da pitam za mišljenje ostalih majstora.

Brigs & Straton, mislim da je 6 KS, samohodna, kupljena prošle godine u "Uradi Sam" 2,400,- kn :rolleyes:
pa probaj kod njih, ja sam za sada zadovoljan :ne zna:

zealotic
10.04.2008., 08:57
Zanima me kako čistite kosilicu odozdo nakon korištenja? Prošlu nisam baš dobro čistio pa se raspalo trulo kućište. Novu bi htio malo bolje održavati, pa me zanima kako je očistiti pravilno a da ju ne naginjem, jer se to kao ne smije? Ili smije?

champ
10.04.2008., 09:32
Ja svoju kosilicu za potrebe čiščenja nagnem na ruče s kojima se upravlja, važno je da se poslije toga kosilica jedno vrijeme ne pali, kako bi se ulje opet ocjedilo u karter. Prvo je nagrubo očistim sa špahtlom, poslije toga operem je sa miniwashem. Kad je već tako očiščena, dobro je skinuti ispucani lak, premazati je temeljnom bojom, i ponovno prelakirati.

Ponekad je dovoljno očistiti je samo na grubo i ostaviti na suncu, ako bi se isušila vlaga koja se zadržava u slojevima nečistoče. Ako nema vlage, neće biti niti korozije.

Oluja77
10.04.2008., 13:26
Evo ja sam baš danas završio sa servisom kosilice. Skinuo sam motor, kotače i ostale dijelove. Kućište sam izbrusio i nabacio temeljnu i lak (i onda sam se malo zaigrao sa lakiranjem, no nema veze). Danas sam i prvi puta kosio sa "novom" kosilicom i nakon košnje sam sam sebi rekao: "Očisti nakon svake upotrebe!". Nagnem ju prema napred koliko treba da zavučem šlauf i sa jakim mlazom sve se fino opere i ostavim ju vani da se posuši i onda spremim.

Pa ako nekoga zanima kako izgleda nakon lakiranja:

http://img33.picoodle.com/img/img33/4/4/10/f_kos2m_1da3d83.jpg

spoki007
10.04.2008., 13:48
Pa ako nekoga zanima kako izgleda nakon lakiranja:

dobra ti je kosilica ali ti je travnjak koma... :D

champ
10.04.2008., 14:00
Moja kosilica imala je već ispucani lim kučišta, pa sam prvo sve to morao zavariti elektrolučno, metodom pik-po-pik... Iza toga sam je prelakirao izvana i s donje strane, i rekao kako ću je ubuduće oprati svaki put nakon košnje trave...

Naravno da nije bilo tako, ali ako nađem vremena samo ću je temeljito očistit i prefarbat s donje strane..

uplakani
10.04.2008., 14:50
ha ha ha ovo je prava tema jer zasigurno nas sve žulja nakretanje i čišćenje. Proizvođači su sve lijepo smislili jedino nemaju rješenje za "bezbolno" održavanje Evo izazova za samovce Kada mi ovo kućište propadne već sam skovao pakleni plan Novo ću napraviti od vodootporne šperploče. Sa šperpločom imam nevjerojatno dobro iskustvo jer mi se pokazala puno izdržljivija ,na nekim aparatima koje sam prije radio ,od čeličnog lima.

Ako pravi samovci od špera prave plovila ne vidim ni jedan jedini razlog zašto ne bi mogao napraviti kosilicu Jamačno će biti za cijeli život i manje bučna od ove šklopocije

champ
10.04.2008., 21:20
Pogledaj malo bolje oblik kučišta kosilice, ono ima formu statora turbine, u kojoj se prostor sve više širi prema izlazu. Kosilicu moraš shvaćati dinamički, jer noževi prvo usisavaju zrak i podižu travu, i kasnije sve to izbacuju. Kučište se može napraviti od vodootporne šperploče, ali funkcionalnost u smislu kvalitete košenja bit će joj upitna.

uplakani
11.04.2008., 08:00
Pogledaj malo bolje oblik kučišta kosilice, ono ima formu statora turbine, u kojoj se prostor sve više širi prema izlazu. Kosilicu moraš shvaćati dinamički, jer noževi prvo usisavaju zrak i podižu travu, i kasnije sve to izbacuju. Kučište se može napraviti od vodootporne šperploče, ali funkcionalnost u smislu kvalitete košenja bit će joj upitna.

Ne razumijem, hoćeš reći da se šperpločom ne može reproducirati zadani oblik ?? Ako majstori od drveta naprave violinu onda ću ja zasigurno napraviti kućište najobičnije kosilice

champ
11.04.2008., 08:32
Ako majstori od drveta naprave violinu onda ću ja zasigurno napraviti kućište najobičnije kosilice

Majstori za violine imaju kalupe prema kojima oblikuju formu, vjerujem da se može izraditi i kučište kosilice, ali ključna riječ je majstor.

uplakani
11.04.2008., 10:41
Majstori za violine imaju kalupe prema kojima oblikuju formu, vjerujem da se može izraditi i kučište kosilice, ali ključna riječ je majstor.

Opet ne razumijem, ti hoćeš reći da ja nisam majstor koji je u stanju riješiti tako trivijalan i zanemariv " problem " kao što je kućište kosilice, hebate pa nije to concord. Otkud ti to da sumnjaš u bilo čiju sposobnost ??

Te kosilice koje ti spominješ mora da su testirane u zračnom tunelu kako bi se potvrdila njihova "aerodinamičnost"

xball
11.04.2008., 11:53
ja kosilicu čistim samo odozdo i samo ugrubo s nekim drvetom ili špatulom... imam ju vec nekoliko godina i jos se nije raspala, kosim (gotovo) svaki tjedan sad u proljece i nemam bas tako mali travnjak...
inace kosilica je najjeftinija koju sam nasao u pevecu, na benzin, ne na struju.

@oluja: super si pofarbao kosilicu, stvarno si si dao truda za napraviti takve linije i u nekoliko boja :top:

champ
11.04.2008., 12:53
Opet ne razumijem, ti hoćeš reći da ja nisam majstor

Ma ne sumnjam ja niti najmanje u tvoje sposobnosti, uzeo sam si samo toliko slobode, da ti skrenem pažnju na taj detalj!

Sigurno se oblik kučišta ne testira u zračnom tunelu, ali je za dobro i kvaliteto košenje važno da bude što jača zračna struja koja podiže travu.

Iz tog razloga se na kučištu moje kosilice vidi izbočenje ili kanal u obliku statora centrifugalne pumpe. I nemoj više spominjati violine, zračne tunele i sl. majstorije, napravi kosilicu, pa javi rezultate!

uplakani
11.04.2008., 13:29
Ma ne sumnjam ja niti najmanje u tvoje sposobnosti,

hvala ti na skretanju pažnje na te detalje no moje majstorsko skromno mišljenje je da ti eventualni podtlakovi nemaju nikakove veze (ili bolje rečeno jako male) JER kosilica ne sleće okomito kao helikopter nego ona napada travu frontalno malo po malo Ovo o čemu ti pričaš možda ima smisla za kosilice sa košarom pa je potreban "tornado" da podigne već pokošenu travu no ta me ne zanima jer je čisto sranje

champ
11.04.2008., 13:43
Pri tome zaboravljaš da sva trava prije košnje ne stoji okomito, nego je ima i polegnute, nagnute, i t.d... Stoga je VAŽNA što jača struja zraka, koja će uspraviti travu prije rezanja.

Oprosti, ali ja ipak više vjerujem onome tko je dizajnirao kučište kosilice, valjda ima neki razlog zašto joj oblik nije sasvim priprost. Uostalom, kosilica koju spominjem nema košaru nego bočno bacanje... A podigne sa zemlje i razne stvari koje sam nož inače nikad nebi zahvatio. Stoga i dalje tvrdim da je upravo u tome bit cijele priče.

zealotic
11.04.2008., 13:46
kud ste vi otišli.... zanimljivo. odlučio sam da neću svaki put prati kosilicu, nego je očistiti metlicom a svaka dva tjedna je oprati miniwashem. evo i slike moje makine...
http://www.pferde-erlebnishof.de/BilderEbay/black5.jpg

uplakani
11.04.2008., 14:04
Oprosti, ali ja ipak više vjerujem onome tko je dizajnirao kučište kosilice, valjda ima neki razlog zašto joj oblik nije sasvim priprost

opraštam, ali ja bi rekao da je oblik tako zafrknut prije svega da bi gornja površina bila mehanički čvršća (samonosiva konstrukcija) i da bi mogla nositi motor, eto

champ
11.04.2008., 14:04
Evo i moje makine, 12,5 konja, koju uz pomoć lančane dizalice dignem metar od tla, i onda sve oko noževa radim bez problema....

http://www.saemeister.ee/mtd/MT3_RS125-96B_P1_0906.jpg

uplakani
11.04.2008., 14:06
kud ste vi otišli.... zanimljivo. odlučio sam da neću svaki put prati kosilicu, nego je očistiti metlicom a svaka dva tjedna je oprati miniwashem. evo i slike moje makine...
http://www.pferde-erlebnishof.de/BilderEbay/black5.jpg

ja bi sa gornje strane ugradio sapnice da ne moram da je okrećem Samo spojiš miniwash i gotovoooooooooooooo

uplakani
11.04.2008., 14:07
Evo i moje makine, 12,5 konja, koju uz pomoć lančane dizalice dignem metar od tla, i onda sve oko noževa radim bez problema....

http://www.saemeister.ee/mtd/MT3_RS125-96B_P1_0906.jpg

čak se i ovo može napraviti od šperploče, čas posla :cerek:

champ
11.04.2008., 14:14
ja bi sa gornje strane ugradio sapnice da ne moram da je okrećem Samo spojiš miniwash i gotovoooooooooooooo

Pa to već ima tvornički ugrađeno, priključnica na koju se natakne vodovodno crijevo.. Zatim se noževi puste u pogon, i oni sami razbacuju vodu unutar kučišta kosilice.

Ali pošto s njom kosim voćnjak, šumicu iza dvorišta i još svašta, noževi se zatupe i treba ih povremeno skinuti i malo nabrusti. Kučište je vrlo debelo i robusno, u usporedbi s večinom ostalih (malih) kosilica. Ponekad ga je ipak dobro temeljito očistiti, i prelakirati od ispod..

Za dvoriše imam Tecumseh običnu kosilicu, ona je sad praktički u mirovini, jer se je naradila kao drugih deset kosilica zajedno..

calavera
15.04.2008., 13:07
Pozdrav ljudi,

Imam kosilicu onakvu obicnu malu za travnjak (4 kotaca i guraj).
Nakon zime nece startati nikako... Prije je radila.
Posto nisam bas neki mehanicar malo me frka to sve sam rastavljati/sastavljati premda po netu vidim da to nije neki problem. Svejedno da pitam ovdje o cem bi se moglo raditi :)
- unutra je gorivo od kraja prosle godine - u kojoj mjeri to moze biti problem?
- isto tako i ulje
- svijecicu nisam vadio (moram vidjeti imam li uopce dobar kljuc za to)

Dajte mi neki savjet :)
Najradije bih ju odnio na servis jer je znala i prije kasljucati pa da to malo posloze. Pitanje oko servisa - koliko to kosta, da se nebi dogodilo da je skuplje od nove...

Hvala

champ
15.04.2008., 14:04
Skini čašicu za benzin (koja se nalazi ispod rasplinjača), usput i propuši glavnu diznu za gorivo. Da ti nebi curio benzin pri tome, isprazni rezervoar ili ga odšarafi i spusti na niži nivo nego sto je rasplinjač.

Očisti dno čašice od taloga, i pažljivo ga namontiraj ponovno na svoje mjesto, tako da dobro sjedne, tj. da nema zračnosti u dosjedu. Vrati rezervoar, natoči gorivo, i motor će upalit iz prvog pokušaja.

Motor ti neće upaliti zato što se u rasplinjaču nalazi stari benzin, koji je ishlapio od dugog stajanja. Sve dok je on unutra, svježi benzin ne može doći na njegovo mjesto.

calavera
16.04.2008., 15:19
Skini čašicu za benzin (koja se nalazi ispod rasplinjača),

Tocno u tome je bio problem. Puno hvala jos jednom!

uplakani
17.04.2008., 19:03
Ajd malo sam pretjerao ne mora biti baš nula ali neki lijepi okrugli broj 40-50
Radio netko kakav sličan "prigušivač" Ima li bajkera da nam "prodaju" neku fintu ??

Stari Zeke
17.04.2008., 20:50
Hmmm.... Pa zmonitira se gore hauba neka izolirana, kaj ne?

zoranp
17.04.2008., 22:23
Zanm samo da su najdjelotvorniji prigušivači oni koji se stave u uši.

Ne kužim se u motore tako da nemam pojma, ali ideja nije loša.
Možda da se ručno okreće nož? :lol:

Veky
18.04.2008., 10:21
Ako se ne varam, svi prigušivači na ispuhu budu oslabili motor?
Pa oept imaš zbukove koji dolaze iz radilice, od zamašnjaka, od noža... Mislim da ti je jeftinije kupiti električnu. Ili onu na guranje.
Bajkeri ti svoje auspuhe obično friziraju da buče par desetaka decibela više, i da dobiju više, a ne manje snage :)

champ
18.04.2008., 11:19
Veky je sve točno rekao, što je ispuh motora bolje prigušen, smanjuje se (otežava) protok plinova, a time se smanjuje i količina usisanog benzina - dakle i ukupna snaga. Osim toga, kučište kosilice predstavlja neku vrstu "membrane zvučnika", koja dodatno pojačava buku i vibracije motora i rotirajučeg noža.

Problem buke još je više izražen kod motorne pile, motokultivatora (koji imaju dosta veću kubikažu), i drugih strojeva. To se najbolje rješava korištenjem osobnih zaštitnih sredstava - antifona, koji se mogu nabaviti u Baumaxu, Pevecu i sličnim trgovinama. Ja ih koristim već godinama, i sasvim sam se naviknuo na njih.

exAzriel
18.04.2008., 12:05
mislim da čovjeka ganjaju susjedi, ili on ganja susjede kad se kosi primjerice u subotu ujutro...
jedino je rješenje elekrična kosilica.....

uplakani
18.04.2008., 12:20
ehh samovci, odustajete već na prvoj krivini. Kakav vam je pristup kod većih problema ? Defektizam prožima vaš duh, puj ,puj daleko bilo :D

Što se tiče ovog očekivanog smanjenja snage : koliko je to u % ??

Za toliko posto smanjim dužinu noža i opet dobro, šta ne ??

Kolika je dužina noža kod električnih ? Puno manja nego kod motorne ??

Što se tiče motorne pile jasno je zašto se tamo ne može montirati neki auspuh

uplakani
18.04.2008., 12:25
Ako se ne varam, svi prigušivači na ispuhu budu oslabili motor?

ma nema nikakovih zvukova od radilice , zamašnjaka od noža jer da oni stvaraju buku onda bi i eletrična bila bučna I kod nje se nešto vrti na nekim ležajevima

Ako se ne varam ovi veliki OTO motori od nekoliko kila kubika ne proizvode nikakovu buku iz samog motora Čuje se samo zujanje remenja

champ
18.04.2008., 13:34
ehh samovci, odustajete već na prvoj krivini. Kakav vam je pristup kod većih problema ? Defektizam prožima vaš duh, puj ,puj daleko bilo

Kad si već toliko drčan, bistar i pametan, jesi li pomislio na to, kako to da se sam proizvođač nije potrudio izraditi što manje bučnu kosilicu? :ne zna:

Nebi li on s time bitno prednjačio pred ostalom konkurencijom? Znači, za takva pitanja ubuduće ti je bolje da pišeš Hondi, Brigss&Stratonu i ostalima...

uplakani
18.04.2008., 13:56
Kad si već toliko drčan, bistar i pametan, jesi li pomislio na to, kako to da se sam proizvođač nije potrudio izraditi što manje bučnu kosilicu? :ne zna:

Nebi li on s time bitno prednjačio pred ostalom konkurencijom? Znači, za takva pitanja ubuduće ti je bolje da pišeš Hondi, Brigss&Stratonu i ostalima...

ha ha ha eto vidiš da u sveopćoj globalizaciji nije sve riješeno i da ima ihhhhhaaaa prostora za ovakove kao što smo nas dvojica .

Ajd sad malo opušteno, Zašto nisu riješili taj problem?? Jednostavno jer nemaju pojma . Ne vjeruješ ? Da imaju pojma kosilice bi bile mnogo manje bučne, Jednostavno :cerek:

Novac je svuda oko nas samo se treba sagnuti i dohvatiti ga

champ
18.04.2008., 14:08
Novac je svuda oko nas samo se treba sagnuti i dohvatiti ga

I u čemu je onda problem, boli te kičma? :mig:

exAzriel
18.04.2008., 14:08
ha ha ha eto vidiš da u sveopćoj globalizaciji nije sve riješeno i da ima ihhhhhaaaa prostora za ovakove kao što smo nas dvojica .

onda kaj čekaš....
izmisli, patentiraj i ubiri lovu...
valjda nećeš onda imati volje mlatiti praznu slamu po forumima....

uplakani
18.04.2008., 14:14
I u čemu je onda problem, boli te kičma? :mig:

ja jesam kernuo i na najboljem sam putu ali me vi KOČNIČARI hebete u mozak i pokušavate me onemogućiti , e neće moći :cerek::cerek::cerek:

uplakani
18.04.2008., 14:16
onda kaj čekaš....
izmisli, patentiraj i ubiri lovu...
valjda nećeš onda imati volje mlatiti praznu slamu po forumima....

jes našao ohmov zakon , nije ga donio naš sabor toliko valjda znaš???:cerek:

champ
18.04.2008., 14:29
ja jesam kernuo i na najboljem sam putu ali me vi KOČNIČARI hebete u mozak i pokušavate me onemogućiti , e neće moći

Jesi li ti onaj koji sve živo radi od vodootporne šperploče? Čemu gubiš vrijeme na forumu, pronalazači moraju biti osobe predane svojim istraživanjima i patentima, svijet njih nikada neće razumjeti!

uplakani
18.04.2008., 15:16
Jesi li ti onaj koji sve živo radi od vodootporne šperploče? Čemu gubiš vrijeme na forumu, pronalazači moraju biti osobe predane svojim istraživanjima i patentima, svijet njih nikada neće razumjeti!

jesam , taj sam al vidi što ovi koje nikada nećemo dostići rade od špera i drveta http://www.forum.hr/showthread.php?t=248928
Pratiš li ti akciju na ovom forumu ??

A što se tiče predanosti , predan sam do jaja Radim ko oni automeKaničari u boxu na F1 :p

jeronimo
24.06.2008., 13:40
Molim cijenjene forumaše , dali netko ima iskustva s ovom kosilicom :

http://www.hittner.hr/samohodna_ecokosilica.php

Nakon dugo mozganja nekako sam došao do zaključka da bi mi ovako nešto najviše odgovaralo :
- samohodna
- snažna i izdržljiva
- robusna
- zahvat od 70 cm
- što mi je najvažnije MADE IN CROATIA
- za djelove nema frke

( OVO SU SAMO MOJE PRETPOSTAVKE NA TEMELJU VIĐENOG KAKO RADNICI KOSE U PARKU ) :mig:

Znam da ovdje na forumu javlja se povremeno i jedan profesionalac koji radi u komunalnoj firmi pa ak vidi post molim recenziju ili možda neki Bjelovarac ... :)

uplakani
24.06.2008., 14:53
ovo mora da je odlična stvar jer radi se o čistom hrvatskom proizvodu 100%, čak je tomo uzeo svoje pradedjovsko ime hiTTner

zmiklauz
24.06.2008., 15:08
Prava stavr robusna jednostavno slozena jaki poznati motor za kojeg su dijelovi relativno jeftini. Stvarno dobar stroj jedino sto motor ne podnosi velike nagibe inače ih ima "moje" komunalno poduzeče i stvarno nema stajanja s tim

sasase
24.06.2008., 17:20
ja sam takvu videl u jednoj firmi koja ima veliki park i kad sam se raspitival o njoj komentar je bil, zivo zlo
a kaj se tice da je to hrvatski proizvod mozda ima koja splenta na njoj a da je proizvedena
u hrvatskoj
i ovo sa slobodnim kotacima ispred ja sam experimentiro sa takvim kucistem doma i pokazalo se je da je naporno radit sa tim ima prednost jedino kad dojdes do neceg gdi je skuceno al ak imas vece slobodne povrsine onda si rob toj kosilici

jeronimo
24.06.2008., 17:30
Pa dobro Hrvatski proizvod; naravno da motori nisu naši ni u toj kosilici ni u Tomici , ali eto barem ima nešto našeg ( nešto ručnog rada ).
Vidim da ih u KA Zelenilu ganjaju godinama, ne znam jel imaju kakvu uljnu pumpu zbog nagiba...
Obzirom da imam dosta veliku površinu za košnju meni bi odgovarala.

jeronimo
24.06.2008., 17:34
evo saznah još nekaj :

Cijena kosilice je 9.180,00 kn + PDV-e (11.199,60 kn).
Za avansno plačanje je popust od 8% (10.303,63 kn).
Rok isporuke je odmah po izvršenoj uplati.
Paritet: Fco "Hittner"-Bjelovar
Servis i rezervni dijelovi osigurani

amater_total
24.06.2008., 17:39
Ja bih radije ponovo kupio traktorsku kosilicu, pogotovo kaj je čak i mrvicu jeftinija...

sasase
24.06.2008., 17:47
evo saznah još nekaj :

za te novce kupis traktor a i za njih su servisi dovoljno rasprostranjeni i dostupni
i kad dovleces to na dvor posle prve kosnje dobis potvrdu o ispaltivosti kupovine

jeronimo
24.06.2008., 18:08
Misliš traktor ko traktor ili traktorsku kosilicu koji su ovdje naširoko nahvaljeni ?
Plan je sljedeći , ovo ljeto se još mučim s košnjom a onda obavezno moram posjetit Gudovački jesenski sajam
http://www.bj-sajam.hr/index.php?page=jesenski-medunarodni-bjelovarski-sajam , sve dobro proučit, informirat se i odlučit. Možda padne i kakav prigodni popust

sasase
24.06.2008., 18:22
traktorske kosilice

uplakani
24.06.2008., 18:27
Plan je sljedeći , ovo ljeto se još mučim s košnjom a onda obavezno moram posjetit Gudovački jesenski sajam

niš ne mjenjaj, fizički napori su poželjni kao prevencija za mnoge bolseti, živjet ćeš dugo dugooooo

jeronimo
24.06.2008., 22:14
pa može se reć da i zahvaljujući fizičkom radu dobro se držim u odnosu na svoju generaciju , jer
TRAVU KOSIM A BRKOVE SUČEM TEŠKO ONOJ KOJOJ GA ZA...

Zvon
26.06.2008., 08:44
Ova s benzinskim motorom nije baš za nagibe, jer se motor podmazuje zapljuskivanjem, dok je diesel bolji. Odgovoreno ti je u chatu...

jeronimo
26.06.2008., 10:16
Hvala Zvon na svim odgovorima :top: :)
Da , navodno postoji i problem s remenima. Znam da ti preferiraš traktorske kosilice ali mislio sam da bi sa nekom samohodnom uspio pokositi i djelove imanja koji su pod nagibom - i Jurec , Hongoldia i Viking nude nekaj slično :

http://img293.imageshack.us/img293/8561/kosilicade513wi7.th.jpg (http://img293.imageshack.us/my.php?image=kosilicade513wi7.jpg)

http://img293.imageshack.us/img293/1426/showimageinimgtagko4.jpg (http://imageshack.us)

http://img293.imageshack.us/img293/1426/showimageinimgtagko4.jpg (http://imageshack.us)

Inače hodanje iza kosilice stvarno mi nije problem - još za sada se ne želim "amerikanizirati"...
:)

Zvon
26.06.2008., 11:28
Gle, ne preferiram traktorčić, jer ga nemam, no zahvat i brzina su na njegovoj strani (uglavnom). Nemoj zaboraviti niti cijenu. Ova "domaća" je jednostavno preskupa, zato sam ti savjetoval traktorčić.
Ja inače koristim strižnu na motokultivatoru, širine 96cm i znam koliko je to hodanja i natezanja s njom.

Ove tri koje si spomenul su nježnije, no imaju veće pogonske kotače i LAKŠE su.

prestiž
19.08.2008., 22:01
Prošle godine žena me ugodno iznenadila, te mi kupila benzinsku kosilicu Gardol GB 51R, 6 KS, 51 cm sa Briggs&Stratton motorom. Pošto mi je na dvorištu kojeg kosim dosta kamenja, došlo je do oštećenja plastike koja je štitnik remena. Problem je u tome što ne mogu nigdje pronaći podatke o tipu i seriji te kosilice, pa da bi se prema tome nabavili rezervni dijelovi. Ako možda netko od cijenjenih forumaša ima istu kosilicu, a ujedno da eventualno ima te podatke zamolio bih da ih stavi na forum ili pošalje na e-mail. Upitao u ovlaštenom servisu, ali nažalost ništa bez tih podataka. Trenutno sam vidio u prodaji kosilice GB 46, a ovakvih kao što ja imam više nema. Hvala

Downtown
03.02.2009., 13:58
evo ovako imam kosilicu Panonija k500 iz 1990. god http://i40.tinypic.com/261i5ia.jpg , do proslog ljeta je radila normalno, a onda su pocele komplikacije, prvo je pocela nabijati sama okretaje da ju kasnije nebi vise mogao upaliti, s obzirom da se radi o tomosovom (jednostavnom) motoru zavrsila je kod jednog poznanika-(kvazi)majstora, on je navodno zamjenio platine i karike i kosilica je proradila, odlicno pali na zub i sve super, tu moram napomenuti da sam njemu odnio samo motor i u to se uvjerio i kod njega i kod kuce, i odlucim ja sastavit kosilicu, stavim noz i nebi ju dragi Bog vise upalio, skinem noz i opet pali bez problema, vratim mu kosilicu i objasnim problem ali on eto nakon cca mjesec dana nije nista rijesio pa sam ju donio nazad, nisam ga ni pitao sto je jos pokusavao ali mislim da zapravo nije nista (osim skinio karb)...

s obzirom da se radi o tomosovom motoru mislim da to nebi trebalo biti problem popraviti, vjerovatno tu ima ljudi koji imaju iskustva s tomosom, nadam se da ce netko znati u cemu je problem i da cu to uspjeti rijesiti...
evo plocice s motora (napisao sam pored ovo sto je odstampano jer se bas ne vidi na slici) http://i41.tinypic.com/157epfm.jpg
i evo jos jedna slika motora http://i43.tinypic.com/t0kmya.jpg

unaprijed hvala

btw. nadam se da mi necete reci da ju bacim jer je vec punoljetna, mislim da je kosilica puno kvalitetnija od svih ovim pevec kosilica do cca.2kkn

Slatky
03.02.2009., 18:25
isti motor kao na mojoj samo je kod mene sivo kučište od kosilice. nije mi naj jasnije kad motor staviš na kosilicu ne želi upalit. kurblaš pa neće ili negdje zapinje. dali si sve provjerio dali baca iskru, dizna je čista, gorivo dobija, plovak nije poplavljen od tumbanja motora prilikom montaže

Downtown
03.02.2009., 22:31
znaci montiram motor na kosilicu i pali iz prve, stavim noz i nece, nema sanse, skinem noz, upali bez beda... kao da ju muci to opterecenje :ne zna:

btw. noz nigdje ne zapinje

user zoki
04.02.2009., 06:43
Ne radi se o opterecenju ili zapinjanju ..nego kad pališ s nožem ..a zbog njegove mase tj. inercije ,pocetni trzajni moment je premali da postigne optimalnu potrebnu kompresiju da "kresne".
Mjenjanje karika nije bog zna kakva reparatura motora , ostavi ga da radi bez noža ..možda kad se razradi (nalegnu karike) bude malo bolje...

Downtown
04.02.2009., 10:07
al ja ne zelim da bude malo bolje, ja ju zelim srediti da sam bez brige i da me ne ostavi u sezoni kosenja kao prosle godine pa da se *ebem s elektricnom...

sto preporucas? generalku? sto bi ovdje uopce spadalo u generalku, tj. sto sve da promijenim i da sam miran?

ajde hvala na odg.

champ
04.02.2009., 14:40
Radi se o poznatom 2-T motoru Tomos UMO-06, koji se još koristio i za pogon pumpe za vodu, mješalice za beton, i t.d. Ono što bi mogao probati je malo povečati zazor platina (ili smanjiti, ovisno o sadašnjem) . Na taj način promijenit ćeš kut paljenja za koji stupanj, a time možda i lakše paljenje s nožem.

Uglavnom, ako motor bez noža pali na prvi potez, očito je da se radi o nekoj sitnici, i s time se treba malo pozabaviti.

user zoki
05.02.2009., 07:35
generalka . hm...
Piksiranje radilice ,ležajevi radilice ,semering(2 kom) radilice,klip ,karike,cilindar , brtve, svjecica ,platine i možda karburator ..

e sad ,ako u ovu formulu ne ubaciš faktor da su neki novi dijelovi lošiji od starih trebao bi dobiti skoro pa nov stroj ...
No @Downtown daje dobar prijedlog ,prvo joj priušti joj poštenog majstora .

nn-st1
05.02.2009., 08:32
plovak u karburatoru zapinje. kod postavljanja noža preokrećeš kosilicu pa plovak zapne u nekom gornjem položaju i više ne dolazi benzin? inače ima li taj karburator tipkalo?

Downtown
06.02.2009., 14:18
evo jucer i danas sam se malo igrao s platinama i nista, nisam uspio upalit s nozem, zanimljivo je da nakon skidanja noza opet pali bez problema, nema govora da je problem zbog "tumbanja" jer ju ne okrecem nego samo dignem na dvije stolice i legnem pod nju da pricvrstim noz...

ide ona kod majstora pa javim sto je zapravo bilo, iako mislim da je champ u pravu,da nesto zeza kut paljenja...

pozdrav i hvala svima :top:

mazgov
06.02.2009., 15:03
kosilica vam je bila u redu , nije problem s motorom kosilice , zapeli ste s nožem o bus trave ili nešto slično i pomaknuli nož za koji milimetar , tada kosilica radi neravnomjerno i trokira
nož treba namjestiti na točno određeno mjesto ni milimetar naprijed ni nazad , na nosaču noža postoje točno označene oznake po kojima se postavlja nož , može se zarotirati za sto osamdeset i neće biti problema , znači potražiti oznake na nosaču noža i isti podesiti po tim oznakama , ukoliko su se izbrisale ipak bi trebale biti uočljive , označiti ih s turpijom
pravilno podešen nož je uvijet paljenja garant

ajd , pa javi:mig:

Downtown
07.02.2009., 01:18
kosilica vam je bila u redu ,

nije mi ovo bas najjasnije, za vikend nisam kuci, ali u pon cu pogledat malo imaju li kakve oznake

mazgov
07.02.2009., 11:51
nije mi ovo bas najjasnije,

i netreba ti biti jasno , samo postavi nož u pravilan položaj i to prema oznakama i pali:mig:

321tri
22.03.2009., 02:02
MTD motorna kosilica bez pogona, 51 TC
http://www.motorama.hr/prodaja/kosilice/51tc.htm

Kupljeno u Pevecu uz 1+1 godinu garancije. E sad ovu drugu godinu mogu ostvariti ako servis obavim kod ovlaštenog servisera koji je:

http://www.motorama.hr

Nazovem ja njihov servis da pitam cijenu i kažu oko 400 kuna. Rad je, kažu, 244 kune, a ostalo je ulje, svječica, filter i brušenje noža.
Nova kosilica košta 800 kuna.

Da li je to puno novaca? Koliko objektivno treba vremena za obavit sve to ako imaš sav alat? 30 minuta ili više?

Da li netko može preporučit neki servis na potezu od Zagreba do Velike Gorice ili oko Gorice?

oktalz
22.03.2009., 11:59
Puno je to love za servis u odnosu na cijenu nove kosilice....na proljeće promjeniš ulje,svjećica ti je dobra ona koja je unutra(imaj jednu u pričuvi ako ti ova rikne da ne tražiš drugu nedjeljom:) ).nož vizualno pregledaj da nema kakva veća oštečenja i kosi.....na mojoj kosilici svjećica je 5 godina stara i motor normalno radi i sad ću samo elektrodu očistiti od gareži,promjeniti ulje i podmazati sajle i perem dalje....ako baš želiš garanciju još 1 godinu u vrijednosti pola kosilice odpeljaj stroj u servis.

321tri
22.03.2009., 12:15
Puno je to love za servis u odnosu na cijenu nove kosilice....na proljeće promjeniš ulje,svjećica ti je dobra ona koja je unutra(imaj jednu u pričuvi ako ti ova rikne da ne tražiš drugu nedjeljom:) ).nož vizualno pregledaj da nema kakva veća oštečenja i kosi.....na mojoj kosilici svjećica je 5 godina stara i motor normalno radi i sad ću samo elektrodu očistiti od gareži,promjeniti ulje i podmazati sajle i perem dalje....ako baš želiš garanciju još 1 godinu u vrijednosti pola kosilice odpeljaj stroj u servis.

Hvala na brzom komentaru!

Možeš li možda poslikat elektrodu da znam gdje treba čistiti? Čime podmazuješ sajle? Kojim uljem treba nauljiti filter nakon što ga operem?

oktalz
22.03.2009., 13:47
Nisam baš na ti sa slikama na forumu....svijećicu skineš i očetkaš "drot kefom"(žičanom četkom)...zazor ne diraš...između centralne elektrode i mase sa finim brusnim papirom malo počistiš garež ako nije otišla četkanjem....obzirom na starost od 1 godine ne trebaš svijećicu ni dirati.....sajle podmazuješ tovatnom mašču.....filter nauljiš sa motornim uljem i čistiš ako je prašnjav.

amater_total
22.03.2009., 15:28
Imam takvu kosilicu 7 god. i nije zahtjevna za održavanje. Zna potrošiti ulja pa to kontroliraj i jednom godišnje ga promijeni. Metni original Brigssovo ak baš hoćeš (0,5 lit - 30-ak kuna) iako ja stavljam što mi ostane od auta (10-30W) i sve radi super.
Najosjetljivije je kučište koje je korozija nagrizla iznutra pa bih ga trebao obojiti, a motor je stvarno dobar. Svječica je originalna, nikad je nisam mjenjao i kresne od prve u proljeće.
Sajlu, kad teško ide, kao i onaj leptirić na karburatoru našpricam sprejem za lance.
Nisi lud davat te novce za servis...
Ja imam traktorsku koja sad košta 12.000 kn pa nisam išao na servis u motoramu....

amater_total
22.03.2009., 15:32
finim brusnim papirom malo počistiš garež ako nije otišla četkanjem....

Radije ne ako je dobro ne ispušeš prije ugradnje. S brusnog papira otpadaju vrlo abrazivna zrnaca koja ti mogu dospijeti u cilindar i napraviti više štete nego da ju nisi ni čistio !
Drot kefa i ništ drugo...

user zoki
22.03.2009., 19:39
MTD motorna kosilica bez pogona, 51 TC
http://www.motorama.hr/prodaja/kosilice/51tc.htm

Kupljeno u Pevecu uz 1+1 godinu garancije. E sad ovu drugu godinu mogu ostvariti ako servis obavim kod ovlaštenog servisera koji je:

http://www.motorama.hr

Nazovem ja njihov servis da pitam cijenu i kažu oko 400 kuna. Rad je, kažu, 244 kune, a ostalo je ulje, svječica, filter i brušenje noža.
Nova kosilica košta 800 kuna.

Da li je to puno novaca? Koliko objektivno treba vremena za obavit sve to ako imaš sav alat? 30 minuta ili više?

Da li netko može preporučit neki servis na potezu od Zagreba do Velike Gorice ili oko Gorice?
Imam ja za tebe jedan prijedlog .
Ti meni ovu svoju prodaj za 200 kn ,uzmi onih 400 koje misliš dati za servis +još novih 200 i maltene za 200 dobiješ potpuno novu kosilicu s 1+1 godinu jamstva ,može?

champ
23.03.2009., 11:14
Ja imam točno takav model kosilice već skoro deset godina, što sve ona nije pretrpjela! Prije nego sam kupio traktorić s njom sam kosio (pre)veliku travu u vočnjaku, kosio sam i vinograd, i još koje-kakve travurine.

Umjesto originalnih (kratkih) osovina za kotače ugradio sam joj dugačke osovine, koje prolaze kroz čitavo kučište, sa dodatnim cijevima koje služe kao razupore unutar kučišta. Kučište je svejedno popucalo na nekim mjestima, pa sam ga zavario i ponovno prelakirao. Motor nebi trebao raditi na kosinama, ali moj je 90% košnje obavio na nagnutom terenu. Unatoč svemu, još i danas je gore originalna svijećica, i kosilica pali bez problema.

Gas sajla mi je pukla, pa sad u bužiru imam montiranu klasičnu sajlu, iz Baumaxa. Ispada da je kosilica nepoderiva, jer kod mene je imala hard test od prvog dana rada.

nerodiko
24.03.2009., 08:01
kako da sami servisirate male strojeve, kosilice, flakserice...link je u potpisu

Miro 0491
25.03.2009., 21:05
po meni kosilice uopće netreba servisirat, pa nije to neka mašinerija. ja na svojoj u pet godina niti sam mjenjao ulje, niti ustavio bez benzina preko zime, ma ništa! a preko sezone svaki vikend radi i to po sat vremena košnje!

oktalz
27.03.2009., 07:51
Ulje je svakako dobro mjenjati.

vbr666
02.04.2009., 20:39
gdje ih ima kupiti u zagrebu, kolika je otprilike cijena, treba mi za
briggs&stratton motor kosilice, par konja, promjer klipa 65mm?

ima li toga na hrelicu sto mislite i isplati li se tamo uzeti posto je
rabljeno?

radi se o staroj kosilici 8-10 godina, trosi ulje inace radi ok. imam
novu vec par godina ali sam se sad uhvatio u rastavljanje ove da
probam nesto iskemijat jer mi ne bi lose dosla i ova druga, da ne
moram selit stalno prvu.

uz to, znate li gdje se moze honanje napraviti, trebao bi to prije montiranja novih karika sredit jer se inače navodno potroše odmah i opet si na starom. i ako znate cijenu svakako je bonus, ako ne, bitno mi je samo gdje ima za napraviti.

Zvon
03.04.2009., 08:50
Ako mijenjaš karike sam, "honati" možeš doma (ako cilindar nema preveliki zub). Uzmeš šmirgl papir gradacije 100-150 i sam ga nahrapavi vodeći šmirgl u osmicu, pri tome ga podmazuj naftom. Nakon toga cilindar dobro operi u nafti, da ne ostane sitnog pijeska.
Ovdje (http://books.google.hr/books?id=b3GyABv5rhAC&dq=briggs+%26+stratton&printsec=frontcover&source=bl&ots=MZd3pkQGrT&sig=f7-MDww6uOo8lpzZBw1rJDGkPsI&hl=hr&ei=0rDVSZ3KLcSU_Qba7Ii3DQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4#PPA8,M1) su ti upute za popravak.

Nadam se da sam pomogel.

vbr666
03.04.2009., 21:58
vau pa to je fenomentastično!
hvala na infu, svakako ću probati,evo me ako zapne :D

još samo ako ti ili netko zna(te) gdje kupiti karike a da nije u ovlaštenom servisu, bilo bi još dobrije. origigi kod nas nađem za 250kn što je previše, ja bi probao i na hreliću ako netko ima informaciju da se dijelova motora kosilica može tamo naći i da su u koliko-toliko dobrom stanju.

hvala još jednom na pomoći.

Zvon
03.04.2009., 22:25
Nemoj! Pitaj u nekoliko servisa, pa i KROG-a u Maksimirskoj (ako još radi karike?).
Kupovanje rabljenih karika ti je kao kupnja rabljnog kon..ma.

Downtown
03.04.2009., 23:08
zna li netko gdje bi mogao naci (u os) polovnu ali dobru radilicu za b&s motor od 5ks (za frezu)

glupko
03.04.2009., 23:29
:cerek:u donjem gradu :cerek:

Downtown
04.04.2009., 09:35
:cerek:u donjem gradu :cerek:

ima jedna u donjem gradu ali nije bas u najboljem stanju :cerek:

321tri
06.04.2009., 02:01
Ja sam danas napravio manji servis na svojoj kosilici. Promijenio ulje i očistio zračni filter. Jedino nisam mogao odšarafit čep za ulje na donjoj strani kosilice pa sam okrenuo kosilicu na stranu da istočim staro ulje. Zračni filter očistio četkom.

Pokušam upalit, a ona neće. Tako ja još par puta, ono ništa. Sjetim se da mi je ostalo goriva u tanku od prošle jeseni. Pomislim, morat ću ipak u servis da me oderu ali probam ja još jednom i ono, kres. Upalila je.

Već sam danas odradio prvu košnju.

Da li netko može objasnit kako se skida svječica i poslikat to ako je moguće?

bond007
06.04.2009., 21:10
Ja sam danas napravio manji servis na svojoj kosilici. Promijenio ulje i očistio zračni filter. Jedino nisam mogao odšarafit čep za ulje na donjoj strani kosilice pa sam okrenuo kosilicu na stranu da istočim staro ulje. Zračni filter očistio četkom.

Pokušam upalit, a ona neće. Tako ja još par puta, ono ništa. Sjetim se da mi je ostalo goriva u tanku od prošle jeseni. Pomislim, morat ću ipak u servis da me oderu ali probam ja još jednom i ono, kres. Upalila je.

Već sam danas odradio prvu košnju.

Da li netko može objasnit kako se skida svječica i poslikat to ako je moguće?
skineš oni gumu s nje, odšerafiš ,i to je to uglavnom, isto kao da ideš na autu mijenjati svječicu. nije neki problem

BundyBoy
08.04.2009., 18:25
Bok,

ovako imam kosilicu tomos iz 1987g.... koje je radila
i prošle godine super... palila iz drugog pokušaja, sve živo kosila...
i sada danas želim upaliti kosilicu i nikako nemrem.. jednostavno se
ne želi upaliti... kaj bi moglo biti ?
ja sam metnuo cca 3 litre benzina (mješavina 3%) .. skroz do vrha
rezevoara, dobro par cm niže od čepa.. te sam otvorio ventil za benzin.. i jačinu na ručki stavio na sredinu
ali ništa.. jednostavno neče ni na sekunda proraditi.
pa sam malo više otvorio ventil, pa jačinu .. i stalno kombinirao.. ali neće
pa sam skinui usis za zrak . pa da probam bez toga. opet ništa
jedino nisam svječicu dirao.. šta bi moglo biti ?

HVALA

user zoki
08.04.2009., 18:41
1.skidaj svijecicu odmah poslje" vrglanja" ,ako je masna/vlažna od benzina nema iskre .
2. provjeri iskreu tako da bla,bla,bla..valjda to znaš?
3. ako ima iskre- nema benzina , propuši karburator .
4... nije za amatere
5...nije za amatere

bubyx
08.04.2009., 18:41
Vjerovatno ti je presaugala od dugog stajanja,probaj skinuti svječicu i na prazno povlači.Tako par puta da izbaci gorivo iz cilindra.Zatim vrati svječicu ipovuci čok do kraja i probaj.Pa javi

BundyBoy
08.04.2009., 19:57
ok. hvala

budem sutra ujutro probao. pa javim rezultate. :mig: :D

BundyBoy
08.04.2009., 20:12
1.skidaj svijecicu odmah poslje" vrglanja" ,ako je masna/vlažna od benzina nema iskre .

evo par slika kosilice pa mi reci di se nalazi karburator..
i kak to izlgeda ?

http://img26.imageshack.us/img26/6407/19931504.th.jpg (http://img26.imageshack.us/my.php?image=19931504.jpg)

http://img26.imageshack.us/img26/8652/16615215.th.jpg (http://img26.imageshack.us/my.php?image=16615215.jpg)

http://img26.imageshack.us/img26/1840/72037042.th.jpg (http://img26.imageshack.us/my.php?image=72037042.jpg)

anita
08.04.2009., 20:18
A da ju malo zaliješ benzinom preko tamo nekog filtera? Ne zezam se, to je nama upalilo nakon zimskog stajanja, iako naša kosilica nije dvotaktna.
Čistila svjećicu, izmijenila ulje, nalijala novo gorivo, očistila filter i - niš.
Pustim je da odstoji i opet - niš. E onda sam skinula poklopac filtera i ulijala malo benzina i - pali.:cerek:

bubyx
08.04.2009., 20:29
evo par slika kosilice pa mi reci di se nalazi karburator..
i kak to izlgeda ?

Na prvoj slici kraj auspuha(crno),ono što je spojeno crevom sa rezervoarem i ima na sebi male vijčiće,ali najbolje nemoj sam ako se ne razumiješ.

BundyBoy
08.04.2009., 20:34
[QUOTE=anita;19886906]A da ju malo zaliješ benzinom preko tamo nekog filtera? Ne zezam se, to je nama upalilo nakon zimskog stajanja, iako naša kosilica nije dvotaktna./QUOTE]

o kojem filteru je riječ ? :D
pa da ja probam...

BundyBoy
08.04.2009., 20:35
Na prvoj slici kraj auspuha(crno),ono što je spojeno crevom sa rezervoarem i ima na sebi male vijčiće,ali najbolje nemoj sam ako se ne razumiješ.

budem ja probao.. pa ako neide.. budem susjeda tražio...
ali ovako hipotetski gledano.. nakon dulje zimske stanke
kaj bi moglo biti ? svječica ?
ili da je previše goriva u rezervoaru...

user zoki
08.04.2009., 21:14
Bolje ti to u komadu odnesi na servis

BundyBoy
08.04.2009., 21:38
Bolje ti to u komadu odnesi na servis

:D ma ne...
ako nebum ja.. bude susjed .. dont worry :eek: :lol:

Lee Champa
09.04.2009., 13:37
Imam takvu - kučište vrijedi koliko nova kosilica - ljevani aluminij!:top:

BundyBoy
09.04.2009., 14:08
hvala svima na odgovorima. :s
evo samo da javim da sam sredio kosilicu.
bio je problem u svječici.
ja sam skinuo svječicu i očistio ju.
te sam još vrh tj. kontakt pobrusio tak da se sjaji
vratio natrag svječicu
i od prve je zapalila. :top:
budem kasnije stavio video da vidite kako još uvijek prede :mig:

BundyBoy
09.04.2009., 14:09
Imam takvu - kučište vrijedi koliko nova kosilica - ljevani aluminij!:top:

ma da ? nisam znao... imam naljepnicu na njoj , pa da vidim koji je točno
model.. ali onako na brzinu kaj sam gledao još prije.. piše tomos
i da je godina proizvodnje 1987.

LP

nerodiko
09.04.2009., 14:31
pogledaj na donji link, korisne stvari o servisu malih strojeva...pozdrav

Darmarko
15.04.2009., 22:52
Radi se o B&S Classic 35 motoru (3.5 ks). Cijelu prošlu sezonu je hladna dosta teško palila i dimila je. Kad se zagrije pali k'o metak i ne dimi. Ove godine prije prve košnje sam skinuo rezervoar i karborator i sve fino očistio i zamijenio membranu na karboratoru. Sad pali dobro, ne dimi ništa i ima odokativno 15% više snage. Problem je što su okretaji u leru otprilike kao da gas držim na pola. Provjerio sam sve, ne špana se sajla od gasa, a i ona polugica koja pod opterećenjem drži konstantne okretaje je isto dobro postavljena. Neka ideja?

user zoki
16.04.2009., 06:34
Pa nemaš semafore po travnjaku .Kad upališ kosi ,kad ideš na pivu ugasi .
Vjerojatno si nekaj zajebo oko regulatora ,kaj ima regulator u bloku ili onaj s klapnom ispred turbine hlađenja?

kiko1
16.04.2009., 09:39
taj B&S mora uvijek biti u vodoravnom položaju....mislim ako si je po zimi ili prilikom prenošenja nagnuo malo više....dimi ko luda dok ne izgori to ulje što se izlilo iz rezervara...mom susjedu je čak zaribala radi toga...:(

drifterking
16.04.2009., 09:44
gle... ovo sto ste sad vi napisali nema nikakve veze s ovim i nece pomoc covjeku s problemom...
E sad... postoje dvije mogucnosti

1. Ti uljevas u kosilicu benzin sa mjesavinom , jel tako...
Prosle godine si mozda stavljao vise ulja u bezin i to je moguc razlog pojacanog dimljenja...
Sada si to smanjio i kosilica vise ne dimi, ali ima više snage i radi na visim okretajima jer ima više benzina a manje ulja... samim time
je jaca...
2. Moguce je da dok si mjenjao fergazer(karburator) da si pomaknuo "iglu" koja mješa zrak i benzin te sad motor dobiva više benzina...
to je inace igla za podesavanje visine okretaja... tako da to provjeri

sretno :)

kiko1833
16.04.2009., 12:15
bećari, imao sam sličan problem. naime meni u radu poveća broj okretaja! a zašto? kada pogledaš u tank vidiš da je gotovo potrošila gorivo. i to samo onda kada potroši skoro do zadnje kapi onda pojača okretaje ko luda da je moraš moć ugasit! ono onak nogom "crkni beštijo, crkni!!!" ne isključujem mogućnost lošijeg goriva (mješavine ili slično) iako u većini kosilica ulje ide zasebno a čisto gorivo u tank...ako ti se prevrnula ili ako dok je čistiš jako nakreneš dugo dimi poslije toga i ne radi bogzna šta.

ako si to sve rastavljao pogledaj lajtunge od goriva da su jako čvrsti i pogledaj da ti je filter zraka na mjestu. filter zraka daje određeni otpor koji mora postojati jer ti je karburator tako naređen. ako si ti to štelao onda oduzmi zrak na vijku za zrak. jednostavno...ali ne znam što je u tvom slučaju. ja diplomirao na tome kod kuće!:top:

Jurrasic
20.04.2009., 16:59
Nisam nigdje pronašao ništa o ovoj kosilici pa sam otvorio temu.
Zanima da li netko ima takvu ili sličnu kosilicu pa da kaže svoja iskustva s njom.
Nekak mi je skupa s obzirom da nema praktički ništa.
Nebi htio kupit mačka u vreči.:mig:
http://www.neckermann.hr/hr/nm2/home/suche/FH_bmZoX3BhZ2V0eXBlPWRldGFpbCZuZmhfYWN0aW9uPXNlYXJ jaCZmaF92aWV3X3NpemU9OSYmZmhfc2Vjb25kaWQ9aHJfMTgyO TAzJmZoX2xpc3Rlcl9wb3M9MCZmaF9sb2NhdGlvbj0lMmYlMmZ uZWNrZXJtYW5uX2hyJTJmaHJfSFIlMmYlMjRzJTNka29zaWxpY 2EmZmhfZWRzPSVjMyU5ZiZmaF9yZWZ2aWV3PXNlYXJjaA==//m-182903/index.html

user zoki
20.04.2009., 17:40
Imao moj komšo taku , nekad davno ..došla vjerojatno iz nemačke ...u kakvom je stanju bila nemam poima .Ali oni su travnjak cca 100m2 kosili 2 sata i svi se redom poizmjenjali na njoj .Peglali oni gore dolje kao da šlajFaju parkete bez struje .
Trava je od muke plakala
Živimo u zoni nekontroliranog ispuštanja CO2 -3-4 u zrak i tvojih 3 litre benze godišnje neće ubiti našu generaciju ,nego onu iza nas .

oktalz
20.04.2009., 21:12
Jurrasic kolko m2 je velik tvoj travnjak?..... takva kosilica sa pogonom na "žgance" treba biti što kvalitetnija jer se koristi učestalo iz razloga što ne kosi dobro visoku travu.

Dadichi
21.04.2009., 21:40
Kad gledaš takve kosilice vjerojatno se radi o maloj kvadraturi travnjaka (ili si sportaš :D). Alternativa je električna kosilica ( za manje novce) koja spada u polu-ekološke :D.

Jurrasic
22.04.2009., 15:18
Travnjak je negdje cca 200 m^2. Bila je u planu kupnja neke benzinske kosilice ali je otišla Bosh pumpa pa je otkazano. :ceka::ceka:

Pretpostavljam da se s njom stalno kosi jer već malo veća travu je velik zalogaj za nju.

agav
23.04.2009., 00:43
Radi se o B&S Classic 35 motoru (3.5 ks). Cijelu prošlu sezonu je hladna dosta teško palila i dimila je.

Brigsov motor nije dvotaktni...problem je bio vjerovatno u membrani, trenutni problem je vjerovatno nastao pri sastavljanju karburatora, tj. pri vraćanju onih opruga i polugica koje bi trebale kontrolirati okretaje nešto kao centrifugalni gas...nisam dugo mrdao po brigsovu motoru...provjeri još jednom

dmalinic
26.04.2009., 00:16
Molio bi ako netko zna koji je naj češći razlog zaletanja odnosno konstantnog turiranja male benzinske dvotaktne kosilice briggs&straton? Troši puno više benzina i lako se zaguši od trave jer joj se obrtaji dosta smanje kod neprekidnog turiranja.

Fuel
27.04.2009., 20:50
Prošli tjedan sam odlučio prebacit motor sa nove (tj. novije) kosilice na staru kojoj je motor odjebo još prije nekoliko godina. Na tu operaciju sam se odlučio jer ova nova ima loš lim, kojeg sam krpao na sve moguće načine, a i ručke su pukle na 3 dijela, što sam još i uspio sanirat, ali četvrti put je ručka pukla skroz dolje na onom uskom dijelu, tak da tu više nemam šta krpat.
Nakon tog silnog krpanja odlučio sam da bi bilo najpametnije prebacit motor na korpus od stare kosilice koja ima kvalitetniji lim koji sam isto krpao i nadograđivao.
Najprije sam bio u strahu da motor neće pasat, ali ipak je. No ipak, ne može sve biti tako jednostavno, naime radilica od te novije kosilice je prekratka, tako da je nož previsoko i ne može lijepo kositi. Ona stara kosilica je imala dulju radilicu.
Kosilica je spuštena na cca. 3 centimetra, a nož je na visini od nekih 5 cm od zemlje.
E sad više ne znam šta da radim. Kosilica zapinje na svakoj neravnini, a trava ostaje prilično visoka s obzirom na spuštenost kosilice.

a) Jel da prebacim radilicu sa stare na novu kosilicu? (za to jebeno nemam volje)

b) Jel da produljim radilicu sa donje strane sa nekakvim dodatkom? ( da li bi se to negativno odrazilo na rad i snagu motora?)

c) Nešto treće?

user zoki
27.04.2009., 21:13
a) :lol:
b) :lol::lol:
c) etažiraj nož za ta 2 cm , ako ne kužiš crtam

Fuel
28.04.2009., 10:00
crtaj brže

bobaxxx
28.04.2009., 10:10
najvjerojatnije je fergazer zastopan jos ako si rijetko skidao i cistio onda je sigurno. skini ga operi ga benzinom i procisti one male rupice da pudu prhodne za zrak, mopzes sa malo zicicom od sajle ili ako imas kompresor zraka s njim vrati natrag i pali...

Nino81
28.04.2009., 11:26
Znači kosilica B&S stara oko 6 godina, ima problem da daje takav gas kao da će se raspasti, skinuo sam filter i ispod njega se nalazi leptir koji se zatvara i otvara za njega je zakapćeni feder koji je u mom slučaju strgan. Dal da probam kupiti novi feder i kako ga montirati? Nigdje ne mogu naći neki servis manual..

champ
28.04.2009., 14:01
Jesi li siguran da ti se motor prebrzo vrti? Nisu li se možda samo olabavili vijci koji motor povezuju s kučištem kosilice, pa ti zbog toga motor kod ubrzanja pleše, proizvodi vibracije i buku kao da se raspada?

Nino81
28.04.2009., 14:05
E baš ti i radi, ali sam sve stavio nove i dotegao šarafe max. kolko sam mogao, inače kada je na minimumu pristojno radi, ali kad se poveča gas podivlja?!

champ
28.04.2009., 14:34
Da, vjerojatno mu se bez te opruge leptir previše otvora, pa motor dobiva previše smjese, pa se nekontrolirano vrti.

user zoki
28.04.2009., 17:13
crtaj brže
Polako , nije lako crtat po staklu .
Dakle savini nož prema skici ,crno (ljevo od radilice ) je postojece stanje ..
Plavo bi trebalo izgledati poslje zahvata .
Savijaj nož čekićem ,stavi ga na dva oslonca ..razmak- cca 4 cm i udri .
Ako pukne a ne bi smi, u pevecu sam vidio dosta veliki izbor :kava:
http://www.croatia-picturehost.com/images/55pqx6hpm2myd6yisxq.jpg

sasase
28.04.2009., 17:42
ta opruga je vezana na polugu koja je pak podlozna centrifugalnom regulatoru unutar motora i stim se regulira karburator
znaci cim u normalnom radu padnu okretaji karburator se vise otvara da bi se okretaji vratili

Fuel
28.04.2009., 19:07
da, nakon što sam napisao "crtaj brže", skužio sam otprilike na što misliš. Sad vidim da sam dobro skužio.

Pogledat ću u pevecu jel imaju takvih noževa, jer nema šanse da precizno napravim tu preinaku. Nadam se da cijena nije paprena, majku im lopovsku.

Al nisu ni oni jedini koji imaju noževe za kosilice, krv im mafijašku.

Hvala

kiko1833
28.04.2009., 20:11
ja gledao u pevecu...imaju ajd neki izbor a cijena je od 150-220 kn onih nozeva sto imaju

Fuel
29.04.2009., 20:52
Ipak su nabili cijenu, nadao sam se cijeni do 100 kn za taj komad željeza.

Jel si vidio imaju li tih svinutih (etažiranih) ko na slici?

Zvon
29.04.2009., 22:39
Ipak su nabili cijenu, nadao sam se cijeni do 100 kn za taj komad željeza.

Jel si vidio imaju li tih svinutih (etažiranih) ko na slici?

Imaš obrtnika na ulazu u Bjelovar koja proizvodi svakakve noževe za kosilice, motike za freze itd. Zaboravil sam ime čovjeka, no netko na forumu ga sigurno pozna. Može ti napraviti po uzorku ili po nacrtu, i kažu da nije preskup.

Fuel
30.04.2009., 09:03
Da, znam, malo proguglah, pa naletih na tu firmu. To bi bilo najpametnije riješenje,al prvo moram do peveca da vidim ponudu

LoneWolf rides
02.05.2009., 09:44
Radi se o B&S Classic 35 motoru (3.5 ks). Cijelu prošlu sezonu je hladna dosta teško palila i dimila je.

Ne obaziri se previše na broj okretaja na leru. Za rad i pravilno funkcioniranje krila ragulatora gasa bitan je maksimalni broj okretaja a koji opet kod četverotaktnih motora na kosilicama ne smije biti veći od 3000 (kod Briggsa može bez problema biti i do 3500 - do prije 10 godina svi B&S motori su i bili tako namješteni). U nekoliko posljednjih godina proizvođaći jeftinih kosilica koji ugrađuju B&S motore izbacuju sajlu gas i uopće nema regulacije - upališ i motor je odmah pod maksimalnim (dozvoljenim) gasom. Bitno je samo da membane i opruge regulatora (koje su kalibrirane za određeni br. okretaja) koristiš originalne. Ja sam jednom stavio lažnjak jer je bio 5% jeftiniji (membranu) ali nikad više.

LoneWolf rides
02.05.2009., 09:49
Znači kosilica B&S stara oko 6 godina,

Naravno - ako je oštećen feder regulatora gasa, trebaš nabaviti novi. I obavezno uzmi original, jer lažnjak ti može puno veće sra... napraviti. Priručnik ćeš teško nabaviti, jer to je cijela knjižurina koja se odnosi na cijelu tu skupinu motora. Ali zato s originalnim federom u istom pakungu dobivaš uputu za montažu.

LoneWolf rides
02.05.2009., 09:58
Molio bi ako netko zna koji je naj češći razlog zaletanja odnosno konstantnog turiranja male benzinske dvotaktne kosilice briggs&straton? Troši puno više benzina i lako se zaguši od trave jer joj se obrtaji dosta smanje kod neprekidnog turiranja.

Prvo - B&S je četverotaktni motor. Drugo - Zaletavanje odnosno "pumpanje" je posljedica loše mješavine zraka i goriva što bi značilo da ili karburator loše odrađuje posao ili se smjesa kvari negdje iza karburatora a prije kompresione komore. Provjeri karburator (ne znam koji model motora imaš pa te ne mogu ni točno savjetovati), a zatim provjeri sve dijelove iza karburatora (spoj na cijev usisa, samu cijev usisa koja zna biti napuknuta od prekomjernih vibracija, brtvu između cilindra i cijevi usisa i na kraju usisni ventil). "Pumpanje" se javlja kad ima praviše zraka a premalo benzina u smjesi.

LoneWolf rides
02.05.2009., 10:10
Prošli tjedan sam odlučio prebacit motor sa nove (tj. novije) kosilice na staru kojoj je motor odjebo još prije nekoliko godina.

Ovo pod a) definitivno ne dolazi u obzir jer nećeš moći očekivati dug život motora. Možeš nabaviti nosač noža koji je duži za 2 cm. Ne znam koju kosilicu imaš pa ti ne mogu reći gdje ima tih originalnih nastavaka. Nemoj ništa podmetati pod postojeći nosač, jer radilica mora biti duboko nasađena u njega. Inače se javljaju vibracije koje uništavaju ježajeve motora (i koji motor imaš?)

LoneWolf rides
02.05.2009., 10:19
a) :lol:
b) :lol::lol:
c) etažiraj nož za ta 2 cm , ako ne kužiš crtam

NE PETLJATI PO NOŽU!!!:flop:
Krajevi noža su u večini slučajeva termički obrađeni i ako se radi bilo što slično "ETAŽIRANJU" pojavit će se mikro pukotine i može se dogoditi da se komad nože kod udarca u nešto otkine i frkne nekome u nogu ili, nedaj bože, glavu. Ipak je obodna brzina noža oko 250 km/h. Ja se s tim nebi igrao!

LoneWolf rides
02.05.2009., 10:43
Polako , nije lako crtat po staklu .

JA to ne bi radio. Ako i uspiješ saviti nož a bez da ti napukne, smanjit ćeš si promjer rotacije bar za 2 cm. Veličina noža je određena veličinom kućišta - nož MORA biti skoro do ruba kućišta. Naime, nož ima tri funkcije - 1. krilca na nožu stvaraju podtlak ispod noža koji podiže travu. 2. nož odsjeca travu. 3. krilca iznad nože stvaraju tlak koji izbacuje travu.
Čim savijaš nož skračuješ mu krak, a ako mu skratiš krak rub noža je udaljeniji od ruba kućišta a to je dovoljno da počne puhati zrak prema dolje i više ne diže travu kako treba. Znam iz iskustva.

user zoki
02.05.2009., 10:54
JA to ne bi radio. Ako i uspiješ saviti nož a bez da ti napukne, smanjit ćeš si promjer rotacije bar za 2 cm.
Ako sam ja shvatio iz njegova posta njemu fali 2 cm visine . Odnosno 2 cm mu je nož višlji od donje ivice kosilice .
Ako savije nož na dužini od 10 cm ,gubi 2 mm promjera noža po stani , pa ti vidi jel to problem
Osim ako me matematika nije zajebala

NE PETLJATI PO NOŽU!!!:flop:
Krajevi noža su u večini slučajeva termički obrađeni i ako se radi bilo što slično "ETAŽIRANJU" pojavit će se mikro pukotine i može se dogoditi da se komad nože kod udarca u nešto otkine i frkne nekome u nogu ili, nedaj bože, glavu. Ipak je obodna brzina noža oko 250 km/h. Ja se s tim nebi igrao!
Upravo zato sam nacrtao da savine nož bliže centru .

LoneWolf rides
02.05.2009., 11:07
pogledaj na donji link, korisne stvari o servisu malih strojeva...pozdrav

I ja sam pogledao link. Moglo bi biti vrlo korisno ali ovo što sam vidio moglo bi i NAŠTETITI nekim motorima (o kosilicama). Kriva informacija o ulju i kriva informacija o čišćenju filtera zraka.

Kosilice i motori (pogotovo B&S) su mi u krvi (25 god. iskustva). Slobodno pitajte. Dat ću vam točnu informaciju ili vas uputiti gdje da tražite.

LoneWolf rides
02.05.2009., 11:12
Ako sam ja shvatio iz njegova posta njemu fali 2 cm visine .

Jesam, fulao sam. Priznajem. Ali to je i tako nevažno jer najvažnije je oštečenje u materijalu koje će se svakako pojaviti. Najsigurnije je nabaviti takav već spušteni nož ili originalnu prirubnicu dužu za 2 cm. I jedno i drugo postoji.

Fuel
03.05.2009., 23:40
JA to ne bi radio. Ako i uspiješ saviti nož a bez da ti napukne, smanjit ćeš si promjer rotacije bar za 2 cm. Veličina noža je određena veličinom kućišta - nož MORA biti skoro do ruba kućišta.

Mudar post, nema šta. Vidiš, nisam znao to za krilca, mislio sam da služe samo za izbacivanje trave.

Nisam još ništa poduzeo glede noža,a krajem tjedna planiram opet u košnju,a do tad treba nešto iskombinirat. Rekoh već da nema šanse da ga uspijem kvalitetno savinut, morat ću u pevec vidjet ponudu iako sumnjam da ću išta naći. Oni imaju sve,ali rijetko ono što čovjeku zaista treba.

Zanimljiva mi je i ona opcija sa izmjenom držača noža sa nekim dužim. Ta mi je ideja i bila prva na umu kad sam skužio u čemu je problem,ali ne znam kako da ga skinem, kad nema nikakvog šarafa, ni ništa. Kao da je samo nataknut, ali nije, nešto ga jebački drži.

Inače, lim je od B&S-a, onog klasičnog, a motor je neki lijevi, na tavanu mi je još kutija od te kosilice, pa javim sutra, ako to ima ikakve koristi.