Duhovnost Slobodnim stilom... |
Pogledaj rezultate ankete: Odrzavete li stalnu ili povremenu kontemplativnu praksu?
|
Da - vipassana ili zen tradicija
|

|
26 |
18.57% |
Da - budisticka mantra, bud. joga, bud. tantra itd
|

|
19 |
13.57% |
Da - istocna nebudisticka praksa
|

|
21 |
15.00% |
Da - krscanska kontemplativna praksa
|

|
14 |
10.00% |
Da - ostalo
|

|
30 |
21.43% |
Ne
|

|
48 |
34.29% |
|
|
16.11.2007., 09:18
|
|
nije
Registracija: Dec 2003.
|
Quote:
crazy person kaže:
Budhi znači buđenje. Ali da li je i prije budizma ta riječ nosila sa sobom i metaforu izlaska iz deluzije?
|
Heraklit, koji je nekako Buddhin suvremenik, također je koristio pojam ''budnosti'' u sličnom smislu. Naravno, svaki moguću ''utjecaj'' je isključen, ali mi se čini da to ukazuje na univerzalnost te ''metafore''.
Budući da su od H.ovog spisa sačuvani tek fragmenti, nužno smo upućeni na interpretaciju, ali mislim da je ipak jasno na što misli kad govori o ''budnosti''.
Od onoga s čime najviše neposredno saobraćaju, od toga se okreću u udaljuju, i ono na što svakodnevno nailaze, to im se čini stranim. (fr. 72.)
Ne treba raditi kao oni koji spavaju. (fr. 73.)
Budni imaju jedan i zajednički svijet. (fr. 89.)
Obijest treba gasiti više nego požar. (fr. 43.)
Teško se boriti s požudom, jer što hoće kupuje na štetu duše. (fr. 85.)
Suhi sjaj je najmudrija i najbolja duša. (fr. 118.)
Postaju budni čuvari živih i mrtvih. (fr. 63.)
|
|
|
16.11.2007., 15:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
crazy person kaže:
Budistički izvori uglavnom spominju riječ 'budh' kao korijen za Bodhi, Buddha, ...
Sumnjam da je to primarno budistička ideja. Trebalo bi korijen potražiti vjerovatno u teorijama koje su bile 'popularne' u vrijeme Buddhe.
|
Ananda K. Coomaraswamy u svom članku "Tathagata" iznosi tezu o tome kako su glavni doktrinarni pojmovi budizma preuzeti iz Veda, a da je Buda samo inkarnacija vedskog boga vatre Agnija (usput da primetim da je koren verovatno isti našoj reči "oganj"). Kao jedan od argumenata kojim ovo potkrepljuje on uzima i epitet Buddha (Budni), koji izvodi iz vedskog izraza "usar-budh" = Probuđen u zoru, a on se u Rg vedi koristi upravo za Agnija. Dakle, treba čitati Vede
Što se tice etimologije reči Buddho, kažu da joj je indoevropski koren bheudh- = probuditi
Ako te zanima kako se taj koren reflektovao u različitim indoevropskim jezicima ima jedna vrlo lepa tabela
Ovde
|
|
|
16.11.2007., 16:32
|
|
Limitless Non-origination
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
sati kaže:
Ananda K. Coomaraswamy u svom članku "Tathagata" iznosi tezu o tome kako su glavni doktrinarni pojmovi budizma preuzeti iz Veda, a da je Buda samo inkarnacija vedskog boga vatre Agnija (usput da primetim da je koren verovatno isti našoj reči "oganj"). Kao jedan od argumenata kojim ovo potkrepljuje on uzima i epitet Buddha (Budni), koji izvodi iz vedskog izraza "usar-budh" = Probuđen u zoru, a on se u Rg vedi koristi upravo za Agnija. Dakle, treba čitati Vede 
|
Ma taj Buddho je meni sumnjiv. Vatreni tip koji se gasi u Nibbani i uzima nam dušu (anatta) ako sklopimo ugovor s njim (pobjegnemo u trostruki dijamant).
p.s. hvala Sati 
|
|
|
16.11.2007., 19:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
crazy person kaže:
Ma taj Buddho je meni sumnjiv. Vatreni tip koji se gasi u Nibbani i uzima nam dušu (anatta) ako sklopimo ugovor s njim (pobjegnemo u trostruki dijamant). 
|
Ma jedan uopšte jako opasan tip! Ja sam to još davno skapirao, samo me bilo blam da kažem. Al eto ti si me ohrabrio da otvorim srce 
|
|
|
16.11.2007., 20:06
|
|
nije
|
Quote:
sati kaže:
Ananda K. Coomaraswamy u svom članku "Tathagata" iznosi tezu o tome kako su glavni doktrinarni pojmovi budizma preuzeti iz Veda...
|
Veljačić tvrdi upravo obrnuto - da je vjerojatno kako je Buddha ranije bio đain; to da je očito i u terminologiji i u oštrini kojom se suprotstavlja đainskim sugovornicima, dok je prema brahmanima puno blaži.
|
|
|
16.11.2007., 21:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2004.
|
Buddha je preuzeo neke pojmove, ali im je dao novo znacenje. Ustvari je vrlo vjerovatno da je rijec o tome da su se u Buddhino vrijeme ti pojmovi vec koristili u ponesto izmjenjenom znacenju negu u upanishadsko doba. Uzmimo nekoliko primjera:
dharma (damma) - ta rijec u buddhizmu znaci ucenje, ali u tehnickom smislu nosi jos jedno vrlo vazno znacenje. Poznata je Buddhina izjava ahi dhammo passaki (ja ucenje pokazujem, iznosim). Ipak, dharma je i pojam koji opisuje osnovne sastavnice stvarnosti, zemlju, vodu, vatru... osjete, culne titraje, podrazaje, um... ujedno 72 osnovne sastavnice stvarnosti ranog buddhizma.
atman (atta) - u upanishadskoj filozofiji oznacava... ne dusu u uobicajenom smislu te rijeci (jer takav pojam ne postoji u ranoj indijskoj filozofiji)... nego je tehnicki opis dijela brahmana na kojem je ispoljeno bivanje, osobno postojanje. U Buddhino doba je on vec dobio iskrivljeno znacenje osobe, duse, jastva (koje se inace naziva ahamkara i samo je jedno od svojstava uma, manasa). U tom smislu Buddha naucava da tako sto ne postoji, no Buddhin atman nije ono sto se pod time misli u ranim upanishadima.
|
|
|
16.11.2007., 23:02
|
|
|
Sad me zbunjujete. 
Zar se termin dhamma ne odnosi na sve što je, bilo da je uvjetovano (sankhara) ili nije (asankhara)?
I što onda Buddho negira kada kaže: Sabbe dhammā anattā
?!
Zadnje uređivanje crazy person : 17.11.2007. at 00:58.
|
|
|
17.11.2007., 12:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
crazy person kaže:
Sad me zbunjujete. 
Zar se termin dhamma ne odnosi na sve što je, bilo da je uvjetovano (sankhara) ili nije (asankhara)?
I što onda Buddho negira kada kaže: Sabbe dhammā anattā?!
|
U pravu si, pojam dhamma, između ostalog, označava i ono uslovljeno i ono neuslovljeno (nibbana). I Buda ništa ne negira, samo konstatuje. Kao što konstatuje i sa prethodna dva člana čuvene tročlane formule kojom opisuje 3 karakteristike (ti-lakkhana) sveta u kojem živimo:
1. sabbe sankhara anicca = Sve su tvorevine prolazne
2. sabbe sankhara dukkha = Sve su tvorevine izvor patnje
3. sabbe dhamma anatta = Sve što postoji je bez sopstva.
U poslednjem koristi "dhamma", a ne "sankhara" jer jednostavno nibbana nije ni prolazna ni izvor patnje.
Radi detaljnijeg razjašnjenja preporučujem stranicu:
Sankhara
Ovo je objašnjenje samo jednog člana u lancu "uslovljenog nastanka" (paticca samuppada), ali nije loše pogledati i ostale članove.

|
|
|
18.11.2007., 15:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Ispricavam se na krivom navodu svim poznavaocima palija. Buddha je ustvari rekao: aham dhammam desemi (ja ucenje pokazujem). Nesto mi se posemerilo u glavi, tako je kada se pise napamet, na brzinu i po sjecanju. Dakle dhamma ili dharma znaci i ucenje, i stvarnost, ali i sastojnice stvarnosti.
Na to Buddha misli kada kaze da su:
Sabbe dhammā anattā
Sve sastojnice bez sustine (bez osnove).
Inace, ovo ucenje o dhammama kao sastojnicama stvarnosti je odlicno razumio i opisao Fjodor Scerbatski u svojoj knjizi Ranobuddhisticka dharma (ili Ranobuddhisticko ucenje o dharmama) koje je na nas jezik prevedeno u izdanju Demetre: http://www.demetra.hr/biblioteke.php?start=40
|
|
|
18.11.2007., 15:41
|
|
nije
|
Quote:
Fazlija kaže:
...Nesto mi se posemerilo u glavi, tako je kada se pise napamet, na brzinu i po sjecanju...
|
Uh, lakše malo, proglasit ćeš čitavu indijsku filosofiju nepouzdanom. 
|
|
|
18.11.2007., 19:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
jel tko zna neke casopise na internetu koje mogu naci o budizmu..
treba mi za rad a ne mogu nista naci.. pliz ako netko zna 
|
|
|
18.11.2007., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Via kaže:
|
Pa jel' ti praviš bibliografiju budisitčkih časopisa ili ti trebaju informacije o budističkom učenju?
Ako je ovo drugo, idi na http://en.wikipedia.org i naći ćeš sve što ti treba...
|
|
|
18.11.2007., 20:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
pisem istrazivacki rad, i trebam staviti i nesto iz casopisa a ne nadem nikako..
naravno da sam se sjetila zadnji tren, sutra trebam predati
a fale mi jos dvije strane.. ako znas nesto ukratko o povjesti budizma..
to jos malo ubacim pa valjda cu navuci jos dvije strane..
|
|
|
18.11.2007., 22:55
|
|
|
Quote:
nitko i ništa kaže:
|
Btw uvijek me zaćudi, kad čitam sutte, kakav su intelekt, maštu i pamćenje imali.
U prvoj sutti Digha Nikaye se spominje igranje šaha zamišljajući ploču i figure u zraku.
A da ne spominjem da su postojali (ili postoje) redovnici koji su znali Tipitaku napamet! 
|
|
|
19.11.2007., 10:02
|
|
mačka
Registracija: Jun 2004.
|
Quote:
Via kaže:
|
Ovo je britanska izdavacka kuca, koja na svojoj stranici ima i dosta strucnih clanaka o budizmu: http://www.wisdom-books.com/ReadingRoom.asp
Ovo je jedan filozofski site, koji je objavio i nekoliko clanaka o budizmu:
http://www.polylog.org/index-en.htm
|
|
|
19.11.2007., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Via kaže:
naravno da sam se sjetila zadnji tren, sutra trebam predati  a fale mi jos dvije strane.. ako znas nesto ukratko o povjesti budizma..
|
Doista si se malo kasno sjetila, ali zato postoji najbolje opremljen site na nasem jeziku o buddhizmu, osobito theravada tradiciji: http://www.geocities.com/budizam/index.html
Pa malo istrazi...
|
|
|
24.11.2007., 16:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Za ove hladne dane, kad vam se nikuda ne izlazi i imate viska vremena, evo jedan koristan link sa mnostvom materijala za skidanje. Pogledajte sekciju "Guided meditations"
Buddhist Society of Western Australia

|
|
|
01.12.2007., 11:53
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2006.
|
JEDINA REPUBLIKA U EVROPI U KOJOJ JE BUDIZAM SLUZBENA RELIGIJA
Evo jednog vrlo zanimljivog kviz pitanja !
Navedite jedinu republiku ( i narod! ) na području Evrope u kojoj je službena religija -Budizam
(Pošto nije fora da se odmah kaže odgovor volio bih da oni koji znaju samo prijave u postu - znam odgovor  - a ostali da se malo potrude i pokušaju pronaći ako ne znaju.
Za 2-3 dana velikodušno  ću razotkriti ovu rijetko znanu budističku zanimljivost .
(Napominjem da se ne radi o šali ili igri riječi nego takova republika i narod zaista postoji!)
|
|
|
03.12.2007., 15:36
|
|
gonzo
Registracija: Jan 2005.
|
[QUOTE=sati;11430689]Za ove hladne dane, kad vam se nikuda ne izlazi i imate viska vremena, evo jedan koristan link sa mnostvom materijala za skidanje. Pogledajte sekciju "Guided meditations"
Jedina vrijedna vodjena meditacija je ona gdje te Ucitelj izravno vodi.
Inace meditacija postaje sama sebi svrha.
Meditacija je samo 'alat'.
Osobno je cak i ne volim spominjati kada pricam ljudima o budizmu.
|
|
|
03.12.2007., 19:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislim da znam koja je to republika unutar jedne druge vece savezne drzave...
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:12.
|
|
|
|