|
|
13.02.2019., 16:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2013.
|
Quote:
mbukal kaže:
Daliborov keramički grijač je neusporediv sa metalnim iz Preloga, Daliborov drži minimalno sezonuipol (ni jedan od predprošle sezone grijanja nije pregorio)
|
Nakon pet zima stao moj termofluks. Ošo grijač. Ovlašteni serviser traži 300 kn. Na e-buy kupim i dođe mi doma za 50 kn ... nas i kineza 1,5 milijarda ... 
|
|
|
13.02.2019., 19:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
mbukal kaže:
pzec čitam da preporučaš minimalnu radnu temperaturu kotla loženog na pelet na 40desetak stupnjeva celzija, meni je trenutno minimalna 70*C, znači da mi kotao radi u nepovoljnom režimu rada?
pzec kaže:"Probajte prvo namjestiti 4K ventil da u kotlu održava samo 45°C na donjoj cijevi koja ide u povrat kotla, pumpa se mora paliti na 40°C."
|
Tu mora da je u pitanju veza sa spremnikom ?? ili budemo nešto naučili ako to raspravite. Meni kotao u polu bosanskoj varijanti radi 70-80 od početka grijanja . Miš 4k + Dajc reguliraju polaz po vanjskoj ovih dana 40 stupnjeva , a povrat cca 45-55 . Da onaj divljak ,upaljač , nema non stop predstave ja bi bio prezadovoljan ovako 
|
13.02.2019., 20:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Vatroslav Dimić kaže:
Nakon pet zima stao moj termofluks. Ošo grijač. Ovlašteni serviser traži 300 kn. Na e-buy kupim i dođe mi doma za 50 kn ... nas i kineza 1,5 milijarda ... 
|
za 50 kuna keramički grijač (cca.7 dolara) ,300~350W/220V, aj budi kuražan i stavi link, ovi metalni ala Prelog me ne zanimaju jer sam nabavljao od kineza i puno jeftinije od 50 kuna po komadu 350W/220V grijač u inox košuljici 
|
|
|
13.02.2019., 20:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
patafljengo kaže:
Tu mora da je u pitanju veza sa spremnikom ?? ili budemo nešto naučili ako to raspravite. Meni kotao u polu bosanskoj varijanti radi 70-80 od početka grijanja . Miš 4k + Dajc reguliraju polaz po vanjskoj ovih dana 40 stupnjeva , a povrat cca 45-55 . Da onaj divljak ,upaljač , nema non stop predstave ja bi bio prezadovoljan ovako 
|
nije kriv upaljač nego obleka objekta, "mudante" i tako to, objekat je pre tanko obučen i zato brzo gubi toplinu koji kak ti veliš dante iz pakla odmah krene nadoknađivati, predimenzioniraj si grijača tijela iliti radijatore i malo pojačaj temperaturu polaza grijanja, ne ide neizolirani objekat i niska temperatura sa jakim izvorom topline zajedno sa kratkim vremenom rada glupog kotla= jaki potrošač-slabi poslužitelj-još jači proizvođač , dakle smanji potrošnju-povećaj posluživanje-svemu tome prilagodi proizvodnju, to je neka logika ,da bi polica što duže bila puna robom dobavljač mora stalno biti u transportu sa potrebnom količinom robe a proizvođač u stalnoj proizvodnji te količine robe, kod tebe netko od ove trojice sabotira
i u vezi sa spremnikom mi baš ne klapa, pogotovo ako imaš zaštitu kotla u obliku npr.ltc, pa za kaj bi pumpa stalno cirkulirala vodu između spremnika i kotla, pa to je pothlađivanje spremnika, voda se rashlađuje putem između kotla i spremnika, zatim se rashlađuje u kotlu pogotovo onom koji nema klapne zatvorene na dimnjači u stanju mirovanja, čemu onda služi zaštita kotla, ovo totalno remeti moje shvaćanje cirkulacije i iskorištenja proizvedene toplinske energije 
|
|
|
14.02.2019., 20:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mbukal kaže:
nije kriv upaljač nego obleka objekta, "mudante" 
|
Kako nije kriv ako sezonu i pol grijanja ne izdrži i kunice iz džepa izbi . Zato , ja njega kritiziran i sve maltretiram . Slažem se za obleku i mudante , nažalost na nju nisu razmišljali konstruktori i gospodin Dante
http://www.samsvojmajstor.com/portal...let-1?page=247
|
14.02.2019., 23:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Može i 40 , ali nije dobro niti po kotao , niti po vlasnika pri čišćenju 
|
15.02.2019., 20:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2018.
|
Quote:
nidi kaže:
Do sad sam testirao 4 vrste peleta. 1 spremnik po 10 vreća (150kg) pa čišćenje kotla.
1. TEŠANJ BiH , najgori ikad - nikad više - smrdi po laku, pepeo katastrofa
2. CROPelets Kaufland, Kad su na akciji 27 kn , ok cijena. Dosta pepela.
3. SPAČVA, cijena 27 kn na akciji je ok. Pepeo na 150 kg, cca, 1,5kg, miriši na drvo, i meni je do sad najbolji omjer cjene i kvalitete
4. Premium A1 Bauhaus, platio sam 350kn umjesto 270, znači razlika 80 kn z a10 vreća. Jedini A1 koj sam probao, očekivao sam neznam šta. A dobio sam sve isto ko i kod Spačve. Pepela 1,5 kg što me jako začudilo. Osim što je boja pepela bila svijetlo siva. Kod ostalih peleta tamno siva do smeđa.
Tako da uzimajući u obzir cijene i kvalitete, meni osobno se nije dojmio A1.
30% skuplje plačati ne vidim svrhu. Očekivao sam manje pepela i manju potrošnju. Dobio sam isto pepela, malo drugačiju boju a potrošnja (?), možda nešto manja. Velim možda jer na 150kg nemožeš točno odrediti.
Ja sam jučer u Plodinama opet uzeo 10 vreća Spačve, ovo je treći puta pa opet mjerim i bilježim pa ćemo vidjeti.
Ovo mi je prva sezona pelet kotla pa isprobavam da znam za iduću sezonu.
I da, peleti se kupuju u proljeće ili ljeto kada će npr. Spačva opet biti po 22 kn na akciji. A A1 peleti po 26 kn, mada velim - ja osobno nisam primjetio razliku A1-A2. Možda je to i do lambda sonde na kotlu pa ona određuje izgaranje pa nema tolike oscilacije. Neznam.
|
Evo drugu sezonu koristim pelet basici iz koprovnice,prezadovoljan,pepela i sljake ni u talonu,potrosnja 5-6 tona za sezonu,pec centrometal 40kw,
|
|
|
19.02.2019., 18:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
patafljengo kaže:
Nešto nije u redu sa porukom?? nije stigla 
|
Evo uskoro ugradnja zug klapne podtlaka al na koju poziciju. Nije dobar broj mobitela ?
|
|
|
20.02.2019., 10:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
peletboy kaže:
Evo drugu sezonu koristim pelet basici iz koprovnice,prezadovoljan,pepela i sljake ni u talonu,potrosnja 5-6 tona za sezonu,pec centrometal 40kw,
|
Dobro ok, pepela mora biti hočeš nećeš  - samo pitanje je koliko.
Koja je cijena njihovih peleta ?
|
|
|
20.02.2019., 13:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
Bio sam malo u toplijm krajevima pa nisam brinuo o grijanju , ni o tome što pišete ovdje , a vidim da ste neki podobijali i crvene kartone jer ste spomenuli zabranjeno ime , našeg dragog i sve prisutnog pokojnika.
Hajde da jednom za svagda riješimo pitanje kondenzacije vode u našim kotlovima i da o tome više ne raspravljamo , nego kad netko postavi to pitanje damo mu link na ovaj posta , pa ako je netko nevjerni Toma nek zasuče rukave i položi termodinamiku 3 na FSB u, pa onda muti vodu na ovom i sličnim forumima.
A tamo u toj termodinamici 3 studenti slušaju temu vlažni zrak i vrlo teško prolaze taj ispit , pogotovo ako je profesor taj dan ustao na lijevu nogu.
Pođimo redom... zrak kojeg dišemo na temperaturi od 20 C ima nešto kisika dosta dušika i nešto malo vodene pare. E nas zanima ta vodena para u zraku .. kažu Psihrometrijske tablice da naš zrak na temperaturi od 20 C može imati maksimalno 15,2 grama vode na kilogram suhog zraka , kako mi ne dišemo te kilograme nego litre zraka , bilo bi dobro da to preraćunamo, i dobijemo slijedeče :
1m3 zraka na 20 C, na nivou mora i kod srednjeg tlaka je težak 1,205 Kg
1 Kg suhog zraka može primiti u sebe maksimalno 15,2g vodene pare
Šta sad ovo znači.. rekli bi meteorolozi da je u tom slučaju vlaga zraka 100%, jednostavno u prostoru između molekula kisika i dušika nema više mjesta za nove molekule vodene pare i neki višak vode se kondenzira na hladnim stjenkama, kao rosa ili se pojavljuje kao magla , nakupina sitnih čestica vode u tečnoj fazi.
Ako slušamo metorologe oni bi rekli da je danas u Zagrebu 12 C i da je relativna vlaga zraka 55 % , pogledajmo što to znaći u psihrometrijske tablice ... na 12 C zrak može primiti maksimalno 8,85 grama vodene pare , a ovih 55 % znaći da u zraku imamo 55% od maksimalno mogučih , odnosno ja sad dišem zrak u kome na kilogram ima 4,8 grama vodene pare.
Buduči je ovo tema o grijanju , ajmo sad sa tim zrakom podkuriti neku pečku.
Uzimam jedan realan primjer za današnji dan, peć ( kotao ) na pelet koja radi sa snagom od 10 Klilovata , i pri tome troši 2,5 Kg peleta na sat.
Mislim da se složete sa konstatacijom da u tom peletu osim smeća ima i 250 grama vode , odnosno da imamo 2,25 kg suhe mase drva i 0,25 kg vode .
Dalje se morate složiti da u tih 2,25Kg suhe drvne mase ima dovoljno kisika i vodika da nastane 1,125 Kg vode , a da ostatak od 1,125 Kg čini ugljik , koji zapravo daje toplinu .
Po nekom iskustvu za izgaranje 2,5 Kg peleta treba 15 m3 zraka odnosno 15 / 1,225=12,25 kg zraka
Hajdemo sad napraviti ulaznu bilancu što sve ulazi u peć :
12,25 kilograma zraka
1,125 kilogram ugljika
1,125 kilogram vode ( kao voda nastala izgaranjem vodika i kisika iz struktre celuloze i ilignina )
0,250 kilograma vode kao normalna vlažnost peleta od cca 10 %
0,059 kilograma vode( kao sadržaj vode u zraku , 15m3 zraka sa vlagom 55%.
I napravimo bilancu što sve izlazi iz peći
12,25 kilograma zraka +1,125 kilograma ugljika u obliku ugljičnog dioksida i monoksida = 13,375 kilograma dima, odmosno 16,5 m3 mješavine dušika , kisika dioksida i monoksida , nazovimo to uvjetno "zrakom" jer je dušik dominantan sastojak tog dima i zbog toga se nebudu bitno promjenili parametri tog " zraka "
osim tih 13,375 Kg dima izašlo je i 1,125+0,250+0,059 = 1,434 kg vode, sve dok taj dim ima neku visoku temperaturu ta voda u dimu je vodena para i nema kondenzacije.
Sad trebamo samo pogledati kod koje če temperature kilogram suhog plina u kom se nalazi (1434 g Vode / 13,375 kg dima ) =107,2 g vode početi kondenzirati
u psihrometrijskim tablicama nalazimo da kilogram apsolutno suhog zraka u kom se nalazi 109,6 grama vode počinje rositi kod 54 C.
I evo nas dosta blizu kod tih famoznih 57 C odnosno 60 C koji se preporućaju za kotlove sa drvima odnosno peletom.
Ja sam u gornjem proračunu izvršio niz zaokruživanja i pojednostavljivanja ali je odnos brojeva točan i daprogovorimo o tim odnosima
Najviše vlage unosi sam kemijski sastav drva 1,125 kg spram 0,250 Kg iz normalne vlage drva i skoro pa bez značajnih 0,059 vlage iz zraka.
Korištenjem drva sa vlagom 25% raste i vlažnost dimnih plinova pa se diže i tau punkt za dimne plinove , pa je točka rose bliže 60 C , i u svakom slučaju treba dizati temperaturu vode u kotlu kako se nebi ložište rosilo.
U brošurama tipa Calefi treba biti oprezan sa podacima , za koje se gorivo odnose preporuke , da li za drvo ili drveni ugljen ili za koksa odnosno antracit. Kod izgaranja ugljena u startu otpada onih 1,225 kilograma vode po kilogramu goriva i onda se može spustiti temperatura vode ispod 40 C , a da nebude rose u kotlu.
Ovo sve što sam napisao o pojavi rose nisam napisao sa stanovišta korozije ložišta , to je druga tema , napisao sam samo sa stanovišta kvalitetnog izgaranja kod hladnog ložišta , pojava rose dimnih plinova se negativno odražava na kvalitetu izgaranja , jednostavno je nezamislivo dobro izgaranje bio mase , u situaciji kad je ložište hladno i još opterečeno rosom
|
|
|
20.02.2019., 16:12
|
|
Registrirani korisnik
|
vratija se šime, e fakat si nedostajao!
sad bi trebal tražiti javnu ispriku od moda jer se dobivalo crvendaća zbog igranja šerifa u temi gdje dolazi do izražaja njegovo totalno ne znanje o istome  ?, meni je to već drugi identični slučaj da moderatori upotrijebe prekoračenje sile u krivo vrijeme i na krivom mjestu  , uglavnom sažetak zamzayevog izlaganja za one koji malo teže shvaćaju cjelokupni tekst a modovi koji bezrazložno dijele crvene ovo trebaju svakako naučiti : " jednostavno je nezamislivo dobro izgaranje bio mase , u situaciji kad je ložište hladno i još opterečeno rosom"  ,u to sam se uvjerio i na vlastitom kotlu kod izgaranja peleta na temperaturama manjim od cca.60*C pogotovo na manjim snagama, hvala na razumijevanju i ramzaya i modova! 
|
|
|
20.02.2019., 19:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Tko zna , zna , a tko se uvjerio i na vlastitom kotlu se uvjerio , ali što ćemo sa onima koji se još uvijek uvjeravaju u lošoj praksi niskog povrata .I oni mog za svjedoka  ili 
|
21.02.2019., 20:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2017.
|
Koju snagu peći ?
Pozdrav svima,
pročitao sam cijelu temu, ali nisam i dalje pametan.
Moje pitanje je da li bi mi bila dovoljna peć CentroPelet ZVB16 14,4 kW za grijanje (centralno) kuće od 95m2?
Kuća se nalazi u okolici Bjelovara, stara gradnja zidovi 40cm klasična žbuka, iznutra je obnovljeno sve u knaufu sa vunom 5cm i nova plastična stolarija.
Hvala
|
|
|
22.02.2019., 06:06
|
|
Laughing man
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
hapyvlado kaže:
Pozdrav svima,
pročitao sam cijelu temu, ali nisam i dalje pametan.
Moje pitanje je da li bi mi bila dovoljna peć CentroPelet ZVB16 14,4 kW za grijanje (centralno) kuće od 95m2?
Kuća se nalazi u okolici Bjelovara, stara gradnja zidovi 40cm klasična žbuka, iznutra je obnovljeno sve u knaufu sa vunom 5cm i nova plastična stolarija.
Hvala
|
Bez problema. S time da obavezno staviš troputni mješajući ventil na povrat.
Znači ovo ili ekvivalent.
Imam stariju verziju te peći, i bez troputnog nije to u stanju grijati. Isprobano.
S troputnim bez problema ista kvadratura u Crikvenici, ali bez izolacije, pa ti izađe pi puta oko na isto. Termo glave na radijatore i vozi.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
|
|
|
22.02.2019., 17:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Pepeljara
Danas čistio peć pa da poslikam ispucalu pepeljaru od SUN P7.
Označeno crvenim.
Stari, ne gine nam posjeta Slovencu po novu surlu i pepeljaru. 
Nadam se od kvalitetnijeg inox-a i debljine 4mm.

|
|
|
22.02.2019., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2017.
|
Quote:
Pomo kaže:
Bez problema. S time da obavezno staviš troputni mješajući ventil na povrat.
Znači ovo ili ekvivalent.
Imam stariju verziju te peći, i bez troputnog nije to u stanju grijati. Isprobano.
S troputnim bez problema ista kvadratura u Crikvenici, ali bez izolacije, pa ti izađe pi puta oko na isto. Termo glave na radijatore i vozi.
|
Hvala na odgovoru .
I još pitanje ima li još koji tip peći u rangu CMa?
|
|
|
27.02.2019., 17:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Pozdrav.. da li je netko narucivao pelete iz madjarske. Vidim na aliexpressu dosta oglasa, ali sam nekako skeptican. Cjene su bezobrazno povoljne.
|
|
|
03.03.2019., 20:26
|
|
⬛⬛⬛⬛⬛
Registracija: Mar 2007.
|
80 usd/toni. Mješavina bambusa, kukuruzne slame i “otpadnog drveta”.
Nemoze biti loše za tu cijenu.
|
|
|
05.03.2019., 14:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2013.
|
Quote:
mbukal kaže:
za 50 kuna keramički grijač (cca.7 dolara) ,300~350W/220V, aj budi kuražan i stavi link, ovi metalni ala Prelog me ne zanimaju jer sam nabavljao od kineza i puno jeftinije od 50 kuna po komadu 350W/220V grijač u inox košuljici 
|
Čitanje s razumijevanjem (1. razred osnovne): Ako imaš svrhovit kotao (termoflux), koji stane nakon 5 godina i riješiš problem za 50 kn, onda ne moraš svesti život na pametovanja na ovom forumu...
|
|
|
05.03.2019., 15:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Molim za preporuku za pec na pelet, treba za grijanje jedne etaze od 75m2.
Po proracunu potrebno je nesto manje od 5kw za grijanje .
Zbog visoke pocetne cijene plin i DT su izbaceni iz izbora i sad gledam peci na pelet, ima neka Ecospar Minima ona je oko 10000kn u Ikomi, dalje idu Senko P12 i Centrimetal ZV16, koji proizvodac ima najbolji taj ulazni model, snaga mi nije bitna jer svaka je i tako prejaka za moje potrebe ali slabije nisam nasao.
Kakvu su iskustva sa potrosnjom, tamo u teoriji pise da trose od najmanje oko kile na sat pa na dalje, po mojim potrebama to bi i trebala biti ta minimalna potrosnja ali koliko je to realno u praksi, i koliko takve peci zbilja rade tokom dana?
Na nju bi spojio 5 radijatora, 4 manja i jedan mrvicu veci, gledam i spremnike sa vodom, relativno su mali oko 30litara, da li je to dovoljno?
Spremnici za pelete kod tih peci su isto relativno mali ali nekih 10-tak sati bi trebali izdrzati sigurno s obzirom na minimalnu potrosnju?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:54.
|
|
|
|