Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.02.2019., 16:30   #6541
Quote:
mbukal kaže: Pogledaj post
Daliborov keramički grijač je neusporediv sa metalnim iz Preloga, Daliborov drži minimalno sezonuipol (ni jedan od predprošle sezone grijanja nije pregorio)
Nakon pet zima stao moj termofluks. Ošo grijač. Ovlašteni serviser traži 300 kn. Na e-buy kupim i dođe mi doma za 50 kn ... nas i kineza 1,5 milijarda ...
Vatroslav Dimić is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2019., 19:10   #6542
Quote:
pzec čitam da preporučaš minimalnu radnu temperaturu kotla loženog na pelet na 40desetak stupnjeva celzija, meni je trenutno minimalna 70*C, znači da mi kotao radi u nepovoljnom režimu rada?
pzec kaže:"Probajte prvo namjestiti 4K ventil da u kotlu održava samo 45°C na donjoj cijevi koja ide u povrat kotla, pumpa se mora paliti na 40°C."

Tu mora da je u pitanju veza sa spremnikom ?? ili budemo nešto naučili ako to raspravite. Meni kotao u polu bosanskoj varijanti radi 70-80 od početka grijanja . Miš 4k + Dajc reguliraju polaz po vanjskoj ovih dana 40 stupnjeva , a povrat cca 45-55 . Da onaj divljak ,upaljač , nema non stop predstave ja bi bio prezadovoljan ovako
Old 13.02.2019., 20:40   #6543
Quote:
Vatroslav Dimić kaže: Pogledaj post
Nakon pet zima stao moj termofluks. Ošo grijač. Ovlašteni serviser traži 300 kn. Na e-buy kupim i dođe mi doma za 50 kn ... nas i kineza 1,5 milijarda ...
za 50 kuna keramički grijač (cca.7 dolara) ,300~350W/220V, aj budi kuražan i stavi link, ovi metalni ala Prelog me ne zanimaju jer sam nabavljao od kineza i puno jeftinije od 50 kuna po komadu 350W/220V grijač u inox košuljici
mbukal is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2019., 20:49   #6544
Quote:
patafljengo kaže: Pogledaj post
Tu mora da je u pitanju veza sa spremnikom ?? ili budemo nešto naučili ako to raspravite. Meni kotao u polu bosanskoj varijanti radi 70-80 od početka grijanja . Miš 4k + Dajc reguliraju polaz po vanjskoj ovih dana 40 stupnjeva , a povrat cca 45-55 . Da onaj divljak ,upaljač , nema non stop predstave ja bi bio prezadovoljan ovako
nije kriv upaljač nego obleka objekta, "mudante" i tako to, objekat je pre tanko obučen i zato brzo gubi toplinu koji kak ti veliš dante iz pakla odmah krene nadoknađivati, predimenzioniraj si grijača tijela iliti radijatore i malo pojačaj temperaturu polaza grijanja, ne ide neizolirani objekat i niska temperatura sa jakim izvorom topline zajedno sa kratkim vremenom rada glupog kotla= jaki potrošač-slabi poslužitelj-još jači proizvođač , dakle smanji potrošnju-povećaj posluživanje-svemu tome prilagodi proizvodnju, to je neka logika ,da bi polica što duže bila puna robom dobavljač mora stalno biti u transportu sa potrebnom količinom robe a proizvođač u stalnoj proizvodnji te količine robe, kod tebe netko od ove trojice sabotira

i u vezi sa spremnikom mi baš ne klapa, pogotovo ako imaš zaštitu kotla u obliku npr.ltc, pa za kaj bi pumpa stalno cirkulirala vodu između spremnika i kotla, pa to je pothlađivanje spremnika, voda se rashlađuje putem između kotla i spremnika, zatim se rashlađuje u kotlu pogotovo onom koji nema klapne zatvorene na dimnjači u stanju mirovanja, čemu onda služi zaštita kotla, ovo totalno remeti moje shvaćanje cirkulacije i iskorištenja proizvedene toplinske energije
mbukal is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2019., 20:30   #6545
Quote:
nije kriv upaljač nego obleka objekta, "mudante"
Kako nije kriv ako sezonu i pol grijanja ne izdrži i kunice iz džepa izbi . Zato , ja njega kritiziran i sve maltretiram . Slažem se za obleku i mudante , nažalost na nju nisu razmišljali konstruktori i gospodin Dante

http://www.samsvojmajstor.com/portal...let-1?page=247
Old 14.02.2019., 23:02   #6546
Može i 40 , ali nije dobro niti po kotao , niti po vlasnika pri čišćenju
Old 15.02.2019., 20:31   #6547
Quote:
nidi kaže: Pogledaj post
Do sad sam testirao 4 vrste peleta. 1 spremnik po 10 vreća (150kg) pa čišćenje kotla.

1. TEŠANJ BiH , najgori ikad - nikad više - smrdi po laku, pepeo katastrofa
2. CROPelets Kaufland, Kad su na akciji 27 kn , ok cijena. Dosta pepela.
3. SPAČVA, cijena 27 kn na akciji je ok. Pepeo na 150 kg, cca, 1,5kg, miriši na drvo, i meni je do sad najbolji omjer cjene i kvalitete
4. Premium A1 Bauhaus, platio sam 350kn umjesto 270, znači razlika 80 kn z a10 vreća. Jedini A1 koj sam probao, očekivao sam neznam šta. A dobio sam sve isto ko i kod Spačve. Pepela 1,5 kg što me jako začudilo. Osim što je boja pepela bila svijetlo siva. Kod ostalih peleta tamno siva do smeđa.

Tako da uzimajući u obzir cijene i kvalitete, meni osobno se nije dojmio A1.
30% skuplje plačati ne vidim svrhu. Očekivao sam manje pepela i manju potrošnju. Dobio sam isto pepela, malo drugačiju boju a potrošnja (?), možda nešto manja. Velim možda jer na 150kg nemožeš točno odrediti.

Ja sam jučer u Plodinama opet uzeo 10 vreća Spačve, ovo je treći puta pa opet mjerim i bilježim pa ćemo vidjeti.

Ovo mi je prva sezona pelet kotla pa isprobavam da znam za iduću sezonu.

I da, peleti se kupuju u proljeće ili ljeto kada će npr. Spačva opet biti po 22 kn na akciji. A A1 peleti po 26 kn, mada velim - ja osobno nisam primjetio razliku A1-A2. Možda je to i do lambda sonde na kotlu pa ona određuje izgaranje pa nema tolike oscilacije. Neznam.
Evo drugu sezonu koristim pelet basici iz koprovnice,prezadovoljan,pepela i sljake ni u talonu,potrosnja 5-6 tona za sezonu,pec centrometal 40kw,
peletboy is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2019., 18:39   #6548
Smile

Quote:
patafljengo kaže: Pogledaj post
Nešto nije u redu sa porukom?? nije stigla
Evo uskoro ugradnja zug klapne podtlaka al na koju poziciju. Nije dobar broj mobitela ?
Alphagan is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2019., 10:26   #6549
Quote:
peletboy kaže: Pogledaj post
Evo drugu sezonu koristim pelet basici iz koprovnice,prezadovoljan,pepela i sljake ni u talonu,potrosnja 5-6 tona za sezonu,pec centrometal 40kw,
Dobro ok, pepela mora biti hočeš nećeš - samo pitanje je koliko.

Koja je cijena njihovih peleta ?
nidi is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2019., 13:51   #6550
Bio sam malo u toplijm krajevima pa nisam brinuo o grijanju , ni o tome što pišete ovdje , a vidim da ste neki podobijali i crvene kartone jer ste spomenuli zabranjeno ime , našeg dragog i sve prisutnog pokojnika.

Hajde da jednom za svagda riješimo pitanje kondenzacije vode u našim kotlovima i da o tome više ne raspravljamo , nego kad netko postavi to pitanje damo mu link na ovaj posta , pa ako je netko nevjerni Toma nek zasuče rukave i položi termodinamiku 3 na FSB u, pa onda muti vodu na ovom i sličnim forumima.

A tamo u toj termodinamici 3 studenti slušaju temu vlažni zrak i vrlo teško prolaze taj ispit , pogotovo ako je profesor taj dan ustao na lijevu nogu.

Pođimo redom... zrak kojeg dišemo na temperaturi od 20 C ima nešto kisika dosta dušika i nešto malo vodene pare. E nas zanima ta vodena para u zraku .. kažu Psihrometrijske tablice da naš zrak na temperaturi od 20 C može imati maksimalno 15,2 grama vode na kilogram suhog zraka , kako mi ne dišemo te kilograme nego litre zraka , bilo bi dobro da to preraćunamo, i dobijemo slijedeče :

1m3 zraka na 20 C, na nivou mora i kod srednjeg tlaka je težak 1,205 Kg

1 Kg suhog zraka može primiti u sebe maksimalno 15,2g vodene pare

Šta sad ovo znači.. rekli bi meteorolozi da je u tom slučaju vlaga zraka 100%, jednostavno u prostoru između molekula kisika i dušika nema više mjesta za nove molekule vodene pare i neki višak vode se kondenzira na hladnim stjenkama, kao rosa ili se pojavljuje kao magla , nakupina sitnih čestica vode u tečnoj fazi.

Ako slušamo metorologe oni bi rekli da je danas u Zagrebu 12 C i da je relativna vlaga zraka 55 % , pogledajmo što to znaći u psihrometrijske tablice ... na 12 C zrak može primiti maksimalno 8,85 grama vodene pare , a ovih 55 % znaći da u zraku imamo 55% od maksimalno mogučih , odnosno ja sad dišem zrak u kome na kilogram ima 4,8 grama vodene pare.

Buduči je ovo tema o grijanju , ajmo sad sa tim zrakom podkuriti neku pečku.

Uzimam jedan realan primjer za današnji dan, peć ( kotao ) na pelet koja radi sa snagom od 10 Klilovata , i pri tome troši 2,5 Kg peleta na sat.

Mislim da se složete sa konstatacijom da u tom peletu osim smeća ima i 250 grama vode , odnosno da imamo 2,25 kg suhe mase drva i 0,25 kg vode .

Dalje se morate složiti da u tih 2,25Kg suhe drvne mase ima dovoljno kisika i vodika da nastane 1,125 Kg vode , a da ostatak od 1,125 Kg čini ugljik , koji zapravo daje toplinu .

Po nekom iskustvu za izgaranje 2,5 Kg peleta treba 15 m3 zraka odnosno 15 / 1,225=12,25 kg zraka

Hajdemo sad napraviti ulaznu bilancu što sve ulazi u peć :

12,25 kilograma zraka

1,125 kilogram ugljika
1,125 kilogram vode ( kao voda nastala izgaranjem vodika i kisika iz struktre celuloze i ilignina )
0,250 kilograma vode kao normalna vlažnost peleta od cca 10 %
0,059 kilograma vode( kao sadržaj vode u zraku , 15m3 zraka sa vlagom 55%.

I napravimo bilancu što sve izlazi iz peći

12,25 kilograma zraka +1,125 kilograma ugljika u obliku ugljičnog dioksida i monoksida = 13,375 kilograma dima, odmosno 16,5 m3 mješavine dušika , kisika dioksida i monoksida , nazovimo to uvjetno "zrakom" jer je dušik dominantan sastojak tog dima i zbog toga se nebudu bitno promjenili parametri tog " zraka "

osim tih 13,375 Kg dima izašlo je i 1,125+0,250+0,059 = 1,434 kg vode, sve dok taj dim ima neku visoku temperaturu ta voda u dimu je vodena para i nema kondenzacije.

Sad trebamo samo pogledati kod koje če temperature kilogram suhog plina u kom se nalazi (1434 g Vode / 13,375 kg dima ) =107,2 g vode početi kondenzirati

u psihrometrijskim tablicama nalazimo da kilogram apsolutno suhog zraka u kom se nalazi 109,6 grama vode počinje rositi kod 54 C.

I evo nas dosta blizu kod tih famoznih 57 C odnosno 60 C koji se preporućaju za kotlove sa drvima odnosno peletom.

Ja sam u gornjem proračunu izvršio niz zaokruživanja i pojednostavljivanja ali je odnos brojeva točan i daprogovorimo o tim odnosima

Najviše vlage unosi sam kemijski sastav drva 1,125 kg spram 0,250 Kg iz normalne vlage drva i skoro pa bez značajnih 0,059 vlage iz zraka.

Korištenjem drva sa vlagom 25% raste i vlažnost dimnih plinova pa se diže i tau punkt za dimne plinove , pa je točka rose bliže 60 C , i u svakom slučaju treba dizati temperaturu vode u kotlu kako se nebi ložište rosilo.

U brošurama tipa Calefi treba biti oprezan sa podacima , za koje se gorivo odnose preporuke , da li za drvo ili drveni ugljen ili za koksa odnosno antracit. Kod izgaranja ugljena u startu otpada onih 1,225 kilograma vode po kilogramu goriva i onda se može spustiti temperatura vode ispod 40 C , a da nebude rose u kotlu.

Ovo sve što sam napisao o pojavi rose nisam napisao sa stanovišta korozije ložišta , to je druga tema , napisao sam samo sa stanovišta kvalitetnog izgaranja kod hladnog ložišta , pojava rose dimnih plinova se negativno odražava na kvalitetu izgaranja , jednostavno je nezamislivo dobro izgaranje bio mase , u situaciji kad je ložište hladno i još opterečeno rosom
ramzay is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 20.02.2019., 16:12   #6551
vratija se šime, e fakat si nedostajao!
sad bi trebal tražiti javnu ispriku od moda jer se dobivalo crvendaća zbog igranja šerifa u temi gdje dolazi do izražaja njegovo totalno ne znanje o istome ?, meni je to već drugi identični slučaj da moderatori upotrijebe prekoračenje sile u krivo vrijeme i na krivom mjestu , uglavnom sažetak zamzayevog izlaganja za one koji malo teže shvaćaju cjelokupni tekst a modovi koji bezrazložno dijele crvene ovo trebaju svakako naučiti : "jednostavno je nezamislivo dobro izgaranje bio mase , u situaciji kad je ložište hladno i još opterečeno rosom" ,u to sam se uvjerio i na vlastitom kotlu kod izgaranja peleta na temperaturama manjim od cca.60*C pogotovo na manjim snagama, hvala na razumijevanju i ramzaya i modova!
mbukal is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 20.02.2019., 19:03   #6552
Tko zna , zna , a tko se uvjerio i na vlastitom kotlu se uvjerio , ali što ćemo sa onima koji se još uvijek uvjeravaju u lošoj praksi niskog povrata .I oni mog za svjedoka ili
Old 21.02.2019., 20:27   #6553
Koju snagu peći ?

Pozdrav svima,
pročitao sam cijelu temu, ali nisam i dalje pametan.
Moje pitanje je da li bi mi bila dovoljna peć CentroPelet ZVB16 14,4 kW za grijanje (centralno) kuće od 95m2?
Kuća se nalazi u okolici Bjelovara, stara gradnja zidovi 40cm klasična žbuka, iznutra je obnovljeno sve u knaufu sa vunom 5cm i nova plastična stolarija.
Hvala
hapyvlado is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2019., 06:06   #6554
Quote:
hapyvlado kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima,
pročitao sam cijelu temu, ali nisam i dalje pametan.
Moje pitanje je da li bi mi bila dovoljna peć CentroPelet ZVB16 14,4 kW za grijanje (centralno) kuće od 95m2?
Kuća se nalazi u okolici Bjelovara, stara gradnja zidovi 40cm klasična žbuka, iznutra je obnovljeno sve u knaufu sa vunom 5cm i nova plastična stolarija.
Hvala
Bez problema. S time da obavezno staviš troputni mješajući ventil na povrat.
Znači ovo ili ekvivalent.
Imam stariju verziju te peći, i bez troputnog nije to u stanju grijati. Isprobano.
S troputnim bez problema ista kvadratura u Crikvenici, ali bez izolacije, pa ti izađe pi puta oko na isto. Termo glave na radijatore i vozi.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2019., 17:59   #6555
Pepeljara

Danas čistio peć pa da poslikam ispucalu pepeljaru od SUN P7.
Označeno crvenim.
Stari, ne gine nam posjeta Slovencu po novu surlu i pepeljaru.
Nadam se od kvalitetnijeg inox-a i debljine 4mm.

Vedr Ferol is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2019., 20:02   #6556
Quote:
Pomo kaže: Pogledaj post
Bez problema. S time da obavezno staviš troputni mješajući ventil na povrat.
Znači ovo ili ekvivalent.
Imam stariju verziju te peći, i bez troputnog nije to u stanju grijati. Isprobano.
S troputnim bez problema ista kvadratura u Crikvenici, ali bez izolacije, pa ti izađe pi puta oko na isto. Termo glave na radijatore i vozi.
Hvala na odgovoru .
I još pitanje ima li još koji tip peći u rangu CMa?
hapyvlado is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2019., 17:21   #6557
Pozdrav.. da li je netko narucivao pelete iz madjarske. Vidim na aliexpressu dosta oglasa, ali sam nekako skeptican. Cjene su bezobrazno povoljne.
Mravojed9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2019., 20:26   #6558
80 usd/toni. Mješavina bambusa, kukuruzne slame i “otpadnog drveta”.

Nemoze biti loše za tu cijenu.
Offshore is online now  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2019., 14:30   #6559
Quote:
za 50 kuna keramički grijač (cca.7 dolara) ,300~350W/220V, aj budi kuražan i stavi link, ovi metalni ala Prelog me ne zanimaju jer sam nabavljao od kineza i puno jeftinije od 50 kuna po komadu 350W/220V grijač u inox košuljici
Čitanje s razumijevanjem (1. razred osnovne): Ako imaš svrhovit kotao (termoflux), koji stane nakon 5 godina i riješiš problem za 50 kn, onda ne moraš svesti život na pametovanja na ovom forumu...
Vatroslav Dimić is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2019., 15:04   #6560
Molim za preporuku za pec na pelet, treba za grijanje jedne etaze od 75m2.
Po proracunu potrebno je nesto manje od 5kw za grijanje .
Zbog visoke pocetne cijene plin i DT su izbaceni iz izbora i sad gledam peci na pelet, ima neka Ecospar Minima ona je oko 10000kn u Ikomi, dalje idu Senko P12 i Centrimetal ZV16, koji proizvodac ima najbolji taj ulazni model, snaga mi nije bitna jer svaka je i tako prejaka za moje potrebe ali slabije nisam nasao.
Kakvu su iskustva sa potrosnjom, tamo u teoriji pise da trose od najmanje oko kile na sat pa na dalje, po mojim potrebama to bi i trebala biti ta minimalna potrosnja ali koliko je to realno u praksi, i koliko takve peci zbilja rade tokom dana?
Na nju bi spojio 5 radijatora, 4 manja i jedan mrvicu veci, gledam i spremnike sa vodom, relativno su mali oko 30litara, da li je to dovoljno?
Spremnici za pelete kod tih peci su isto relativno mali ali nekih 10-tak sati bi trebali izdrzati sigurno s obzirom na minimalnu potrosnju?
The unforgiven is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:54.