|
03.11.2024., 08:16
|
|
Kradem iz drugih tema
Registracija: Dec 2021.
|
Koncertni biznis
Tema je izdvojena iz teme Dream Theater - Arena Zagreb, 29.10.2024
Ideja je da se malo priča o koncertnom biznisu, kako se raspodjeljuje novac od koncerata, kako se organiziraju... Sve u vezi toga.
Jeste li sudjelovali u organizaciji koncerata, bili izvođači...?
|
|
|
04.11.2024., 09:34
|
|
ne tiče me se
Registracija: Jun 2008.
|
pa recimo da nas je bilo 6000. to je bila neka najniža procjena.
prosječna ulaznica 60€
to je 360 000€
najam Arene nije više od 50 000 (mislim da je to cijena kad je vikend i kad je otvoren i gornji prsten), ali recimo da je tih maksimalnih 50 000€
organizatoru i bendu ostane 310 000€
pa i nije baš sića
imamo tu na forumu osobu koja bolje poznaje iznose drugih troškova (jer radi za jednog HR organizatora) pa se možda ubaci.
|
|
04.11.2024., 10:41
|
|
Brother
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
JimiH kaže:
imamo tu na forumu osobu koja bolje poznaje iznose drugih troškova (jer radi za jednog HR organizatora) pa se možda ubaci.
|
Hear, hear
|
|
|
04.11.2024., 13:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
JimiH kaže:
pa i nije baš sića 
|
Čovjek sve fino objasnio:
https://blabbermouth.net/news/mastod...on-to-get-paid
|
04.11.2024., 13:27
|
|
alkohol i blud
Registracija: May 2008.
|
opcenito izracuni koji su temeljeni iskljucivo na pretpostavkama na kraju nemaju niti jednu brojku koja ima veze sa stvarnoscu... al ih je zabavno raditi, to priznam 
|
|
|
04.11.2024., 14:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
Milko63 kaže:
|
Ja sam bio neš načuo da se bendovima u principu jebe jer dobiju odmah neku svotu isplaćenu, a sam broj prodanih karata na kraju odlučuje o prihodima organizatora?
|
|
|
04.11.2024., 15:20
|
|
ne tiče me se
|
Quote:
Milko63 kaže:
|
on tu više generalno priča, plus uzmi u obzir da je DT 10 puta veći bend od Mastodona
|
|
04.11.2024., 15:22
|
|
ne tiče me se
|
Quote:
The Great Duck kaže:
Ja sam bio neš načuo da se bendovima u principu jebe jer dobiju odmah neku svotu isplaćenu, a sam broj prodanih karata na kraju odlučuje o prihodima organizatora?
|
točno, bend je već plaćen u trenutku dok svira koncert. i taj iznos se definirao davno
eventualni gubitak je na organizatoru
|
|
05.11.2024., 08:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
Quote:
JimiH kaže:
točno, bend je već plaćen u trenutku dok svira koncert. i taj iznos se definirao davno
eventualni gubitak je na organizatoru
|
Kao i dobitak.
Mene isto zanima ako ima netko stručan jer ovdje se samo govori o najmu dvorane i koliko košta band.
Ali recimo što je s pdv-om na prodane karte, tu već ogroman novac otpadne organizatoru.
|
|
|
05.11.2024., 09:24
|
|
ne tiče me se
|
Quote:
Stran kaže:
Kao i dobitak.
Mene isto zanima ako ima netko stručan jer ovdje se samo govori o najmu dvorane i koliko košta band.
Ali recimo što je s pdv-om na prodane karte, tu već ogroman novac otpadne organizatoru.
|
PDV na koncerte je u hrvatskoj samo 5% 
|
|
05.11.2024., 10:07
|
|
Suburban commando
Registracija: Jun 2016.
|
Troškovi su uvijek viši nego se to izvana čini, ponekad i vrtoglavo viši. Dok se ne pojavi netko tko je organizirao takav događaj kod nas lagano je podcijeniti iznose.
Nisam nikad organizirao koncert, ali na pamet mi padaju još kao mogući troškovi, troškovi transporta, dodatnih sadržaja na mjestu koncerta, osiguranja, tiskanja karata, marketinga i promocije, ishodovanja dozvola.
Samo troškovi marketinga i promocije u pojedinim industrijama idu i preko 20% budžeta.
|
05.11.2024., 10:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
OK sve ali u kom procentu ide raspodjela dobiti izmedju samog banda, organizatora i mjesta gdje se odrzava koncert? To su tri razlicite institucije...
Osobno mislim da vecina bandova unaprijed napravi ugovor sa organizatorom prije nego li turneja ili koncerti i krenu, koliko ce dobiti za cijelu turneju ili koliko po koncertu i onda bandu ostaje samo da svira i da se smijesi i nije ih briga (zbog novca) koliko ce na koncertu biti ljudi...Isto to vazi i za samo udrugu gdje se odrzava svaki koncert..Oni imaju svoje cijene po koncertu a i stalne troskove za svo osoblje, opremu, itd itd itd...
Sam organizator koncerta direktno ovisi o broju karata a mora biti profesionalno sposoban da svaki koncert organizira u skladu sa ocekivanom prodajom karata...Ne mozes lupam staviti koncert Metallice na mjesto gdje je max posjecenost 5000 ljudi a znas da oni mogu napuniti 50 000, ili staviti neki anonimni band u usponu na neko mjesto gdje prima 20000 ljudi a na koncert ce im doci svega 1000 ljudi...To je sve odgovornost samog organizatora...
No na kraju ne znam tko tu najvise profitira...Mozda samo mjesta gdje se odrzavaju koncerti, jer oni dobro posluju...Popije se tu i dosta pica po astronomskim cijenama, zarada samo od toga je jako velika .....
|
|
|
05.11.2024., 11:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
JimiH kaže:
PDV na koncerte je u hrvatskoj samo 5% 
|
Na veliku cifru to je ogroman novac, bar se meni tako čini.
Kod prodaje karata Eventim, entrio isto deru lovu.
Vidio sam sad da se tvornica maknula od entria.
|
|
|
05.11.2024., 11:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
Samsung2007 kaže:
No na kraju ne znam tko tu najvise profitira...Mozda samo mjesta gdje se odrzavaju koncerti, jer oni dobro posluju...Popije se tu i dosta pica po astronomskim cijenama, zarada samo od toga je jako velika .....
|
LiveNation, u većini slučajeva 
|
|
|
05.11.2024., 11:51
|
|
ne tiče me se
|
Quote:
Stran kaže:
Na veliku cifru to je ogroman novac, bar se meni tako čini.
Kod prodaje karata Eventim, entrio isto deru lovu.
Vidio sam sad da se tvornica maknula od entria.
|
loše ti se čini, bolje 5% nego 25% kao što je na sve ostalo u državi
super za prati lovu, ali nećemo sad o tome...
tvornica se makla od entria jer im je core event dao bolji deal, za krajnjeg korisnika isto sranje drugo pakovanje
vrte se milijuni u toj industriji, nemojte da vas zavaraju ovi što plaču i kukaju, takvih ima u svakom poslu
|
|
05.11.2024., 11:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
JimiH kaže:
loše ti se čini, bolje 5% nego 25% kao što je na sve ostalo u državi
super za prati lovu, ali nećemo sad o tome...
tvornica se makla od entria jer im je core event dao bolji deal, za krajnjeg korisnika isto sranje drugo pakovanje
vrte se milijuni u toj industriji, nemojte da vas zavaraju ovi što plaču i kukaju, takvih ima u svakom poslu
|
Pa ako si upućen i možemo, mene je ovako iz hobija baš zanimalo kak stvari stoje. Prije 10-15 godina sam radio slušaonice gdje su prostori uvijek bili puni, išao sam na sigurno i puštao najpopularnije i od toga ima lijepu zaradu vikendom.
Jednom sam pokušao organizirati koncert i u startu odustao jer sam shvatio da nije isplativo iz više razloga. Cijena banda, cuga klopa njima, smještaj, putni troškovi ekstra. Nisam imao znanja niti kapitala.
|
|
|
05.11.2024., 12:37
|
|
ne tiče me se
|
Quote:
Stran kaže:
Nisam imao znanja niti kapitala.
|
da, tako je teško u bilo kojem poslu započeti
ne mogu baš sve pisati na forumu, ali generalno je model jednostavan. svi troškovi su unaprijed poznati. skoro pa jedina nepoznata varijabla je broj prodanih ulaznica. stavi se sve "na papir" i onda pogađaš tu zadnju varijablu.
cijeli posao se bazira na tome koliko dobro to možeš procijeniti. kako rasteš s vremenom, tako raste i ulog. par puta se posklizneš i to je to, ovisno o tome koliko možeš izgubiti. vidjeli smo na dovoljno primjera sa HR organizatorima koji su krivo procjenjivali i zalijetali se tamo gdje nije trebalo
|
|
05.11.2024., 12:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
JimiH kaže:
pa recimo da nas je bilo 6000. to je bila neka najniža procjena.
prosječna ulaznica 60€
to je 360 000€
najam Arene nije više od 50 000 (mislim da je to cijena kad je vikend i kad je otvoren i gornji prsten), ali recimo da je tih maksimalnih 50 000€
pa i nije baš sića
|
A koji je onda neki limit da svi budu u profitu?
Jer ovako ispada da je koncert u Areni već dosta profitabilan i kad je Arena poluprazna, a opet se često vide komentari kako je to 'debakl', 'trebali su uzeti manji prostor' i sl.
Isto tako, nije li neko pravilo da koncerti ne služe toliko kao glavni izvor zarade, koliko kao sredstvo za promoviranje glazbe?
|
|
|
05.11.2024., 12:42
|
|
ne tiče me se
|
koncerti su od pojave mp3ca i piratluka definitivno glavni izvor zarade u muzici. znači zadnjih 20-ak godina
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:36.
|
|
|
|